Kako NVO “I ja se pitam” shvata komunikaciju sa medijima koji objave nešto što im ne odgovara , najbolje da sami pročitate

LESKOVAC

I pored kvalifikacija , optužbi i spinovanja a i bavljenje temama o kojima JUGpress nije pisao ni u tekstu “Koalicioni partner DS, PSG i NVO “I ja se pitam” u Leskovcu poziva preko fejsbuka na hapšenje Aide Ćorović” (što je dovoljan razlog za neobjavljivanje, po Zakonu o javnom informisanju) na koji se pozivaju ,ni inače, kao i prikrivenih pretnji ,objavljujemo dopis NVO “I ja se pitam ” koji je stigao u našu redakciju sinoć.

Objavljujemo i kompletnu prepisku koja najbolje ilustruje kako ovo udruženje shvata komunikaciju sa medijima koji objave ono što njima ne odgovara.

Sve ovo je , tako bar tvrde, zbog teksta na linku ispod

Koalicioni partner DS, PSG i NVO “I ja se pitam” u Leskovcu poziva preko fejsbuka na hapšenje Aide Ćorović

пон, 1. авг 2022. у 18:37 Inicijativa I Ja se Pitam <inicijativapitamse@gmail.com> је написао/ла:

Poštovana urednice, 

Kako je na vašem mediju objavljen tekst u kome nas direktno povezujete sa nekim stavovima i objavljujete informacije koje su pod znakom pitanja, zahtevamo od Vas da po Zakonu o informisanju objavite u celosti naš odgovor na tekst pod naslovom “Koalicioni partner DS, PSG i NVO “I Ja se Pitam” u Leskovcu poziva preko fejsbuka na hapšenje Aide Ćorović”,  koji ste objavili dana 31.07.2022. 

Pozdav

Udruženje “I Ja se Pitam”

Leskovac

Svetozara Markovića 35

+38163345322

www.ijasepitam.org.rs

Facebook: https://www.facebook.com/I-JA-SE-PITAM-105009331082982

Udruženje “I Ja se Pitam”

Leskovac

Svetozara Markovića 35

+381628532545

www.ijasepitam.org.rs

Facebook: https://www.facebook.com/I-JA-SE-PITAM-105009331082982

On Mon, Aug 1, 2022 at 10:37 PM Ljiljana Stojanovic <redakcijajugpress1@gmail.com> wrote:

Poštovani,

U vašem dopisu se bavite temama koje nisu bile predmet našeg teksta te vas molimo da nam opet pošaljete odgovor , koji ćemo svakako objaviti,u celini i integralnoj verziji , ali samo vezan za tekst na koji reagujete.

Hvala

Ljiljana Stojanović.

уто, 2. авг 2022. у 08:52 Inicijativa I Ja se Pitam <inicijativapitamse@gmail.com> је написао/ла:

Poštovana urednice portala Jugpress, 

Vaš odgovor na naše pismo povodom teksta koji ste objavili na vašem portalu, a u kojem naše udruženje očigledno povezujete sa facebook objavama sa kojima nemamo nikakvih dodirnih tačaka, nas navodi na pomisao da su naslov i tekst, senzacionalistički, tendenciozni i zlonamerni. Očekivali smo da poštujete principe nezavisnog novinarstva i da ovo pismo, kao odgovor strane koju pominjete u navedenom tekstu, objavite kao gest dobre volje da objektivno informišete javnost o činjenicama i stavu udruženja po pitanjima koje ste naveli u tekstu, ali očigledno smo se prevarili. Prevarili smo se izgleda i u tome da ćete poštovati Zakon o javnom informisanju i medijima i da ćete objaviti naš odgovor na vaše obaveštavanje javnosti koje nije u skladu sa činjenicama i na taj način nesvesno, ili svesno, narušavate ugled našeg udruženja. Tekst koji ste objavili i povezali nas sa nekom objavom na društvenoj mreži Facebook, nas je primorao da i mi pregledamo Facebook objave, kako osobe sa kojom nas povezujete, tako i vaše objave na istoj društvenoj mreži kako bismo procenili mogućnost uticaja na javno mnjenje i odnos prema društvenim akterima, organizacijama i pojedincima. Nadamo se da Vaš odgovor na naš dopis za koji insistiramo da ga objavite u celosti po Zakonu o javnom informisanju i medijima kao demant, ne predstavlja dvostruki standard kada je informisanje građana i javnosti u pitanju i da ćete ga po principu objektivnog novinarstva ipak objaviti kako javnost ne bi bila obmanuta. Iz vašeg odgovora stičemo utisak da želite da naš demant bude u skladu sa vašim željama što naše udruženje nikad neće prihvatiti, jer mi kao udruženje imamo izgrađene principe i stavove i ne dopuštamo da nam ih neko nameće. Primoraćete nas da naš demant i vaš odgovor koji nije zasnovan na Zakonu o informisanju i medijima prosledimo dalje putem odgovarajućih kanala informisanja i komunikacije, kako bi činjenice i naš stav, a ne samo konstrukcije u kojima se pominjemo bili dostupni javnosti. 

P.S.

Naš demant je upravo vezan kako za naslov, tako i za suštinu i sadržinu Vašeg teksta na koji se pozivamo i obavezuje nas da u interesu javnosti odgovorimo u skladu sa činjenicama. 

Srdačan pozdrav

Udruženje građana “I Ja se Pitam”

Poštovani, 

Vaš odgovor se bavi i temam o kojima JUGpress nije pisao u pomenutom tekstu niti se time bavio u drugim tekstovima  a obaveza po Zakonu o javnom infomrisanju, na koji se pozivate, da se objavi odgovor/ispravka/demantij na  tekst objavljen u tom mediju. 

I molimo bez pretnji bilo koje vrste u komunikaciji.

Ljiljana Stojanović

Ovde možete da pročitate dopis

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare