Kako naplatiti štetu od putara u Leskovcu ?

LESKOVAC

Na prelazu od zime ka proleću srpski putevi postaju puni rupa nastalih zbog hladnog vremena i loše uradjenog posla od strane srpskih putara.

Takvi putevi mogu da načine znatnu materijanu štetu na našim vozilima, a sanaciju te štete, nastale ne našom krivicom, nije jeftino rešiti. Po zakonu, takvu štetu trebalo bi da nadoknadi firma koja je bila zadužena za održavanje puteva. Sama procedura je vrlo jednostavna i ona ide ovako: pošto oštetite auto, pozovete saobraćajnu policiju koja treba da vam sačini zapisnik o šteti, sačekate oko mesec dana za dobijanje zapisnika koji je sada digitalizovan i uzima se u vašem osiguravajućem društvu i onda se nadležnom putarskom predužeću obratimo za naknadu štete.

Koristeći nepoznavanje zakona od strane vozača, nadležni u tom preduzeću mogu da osporavaju svoju krivicu, da postavljaju pitanje da li ste se ponašali odgovorno ili niste, da li ste mogli da izbegnete ili niste rupu na putu.

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, kao i Zakon o putevima jasno kažu da su putari dužni da plate oštećenja na putevima. Jedno od opravdanja može da bude da je u Srbiji ZAKON jedno na papiru, a drugo u praksi, a to predstavlja činjenje krivičnog dela.

Zakon o bezbednosti saobraćaja član 132. st. 2  kaže da „Saobraćajnom signalizacijom moraju da se obeleže i opasnosti privremenog karaktera, naročito one koje nastaju usled iznenadnog oštećenja ili onesposobljavanja puta kao i privremena ograničenja i privremene zabrane u saobraćaju, a ti znakovi se moraju ukloniti čim prestanu razlozi zbog kojih su postavljeni“ .

Dalje, u članu 154. st. 4 Zakona o bezbednosti saobraćaja se navodi da je „Upravljač puta dužan da obezbedi postavljanje privremene saobraćajne signalizacije na delu puta na kome su nastala oštećenja ili prepreke koje se ne mogu odmah otkloniti i da obezbedi učesnike u saobraćaju“.

U Zakonu o putevima u članu 13 st. 3 se navodi da „Upravljač javnog puta odgovara za štetu koja nastane korisnicima puta zbog propuštanja blagovremenog obavljanja radova na održavanju puta propisanih ovih zakonom, odnosno zbog izvođenja tih radova suprotno propisanim tehničkim uslovima i načinu njihovog izvođenja“.

Prema tome, putari su dužni da plate oštećenje na automobilima i to vrlo jasno piše, a  treba vam upornost i da insistirate na isplatu štete. Putarima se više isplati da vam štetu isplate u mirnom postupku nego na sudu, jer bi u tom slučaju morali da plaćaju kamatu i sudske troškove. Prekršajne kazne za ovakve prekršaje od strane putara predviđene su u Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima čl.  326. st. 16 i 20 i čl. 328. st. 12 i 16, a kazne se kreću od od 50 000 do 500 000 i od 60 000 do 800 000 dinara.

Treba da pazite da li na putu postoji signalizacija, table koja vas obaveštava da postoji oštećenje na putu, a možda i radovi na putu. Ako toga nema, a dogodi se oštećenje na automobilu poštujte proceduru koju propisuje zakon a navedena je i u tekstu iznad.   (kraj) MT/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Rale
Rale
1 godina pre

Ogromna rupa se već desetak dana nalazi u centru leskovca, na pešačkom prelazu kod Osnovnog suda. Naravno, neobeležena. Oprez, naročito u tzv špicu.
Takođe je zanimljiva situacija da je deo puta prema kvantaškoj pijaci, baš ispred preduzeća za puteve, prepun udarnih rupa. Naravno neobeleženih.