Učenici i nastavnici OŠ ,,Bubanjski heroji“ iz Niša napravili dokumentarni film o Pogromu

NIŠ

 Svim školama u Srbiji prošle nedelje  stigla je preporuka Ministarstva prosvete da  obeleže Pogrom koji se desio 17. marta 2004. na Kosovu, a Ministarstvu prosvete u ovoj preporuci pridružilo se i Minsitarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. U Osnovnoj školi „Bubanjski heroji“ u Nišu ni učenici ni nastavnici nisu dugo razmišljali kako da obeleže ovaj datum. Istog momenta se rodila ideja da đaci uz pomoć profesora naprave dokumentarni film o tome. Iskustvo u tome već imaju, jer su đaci ove škole već poznati po svojim dokumentarnim filmovima kojima „oživljavaju“ važne datume iz istorije.

 „Na osnovu te preporuke, krenuli smo u realizaciju programa. Zajedno sa veroučiteljem Dejanom Jovanovićem, kroz korelaciju predmeta istorija, veronauka i muzička kultura, sa učenicima  osmog razreda OŠ ,,Bubanjski heroji” u Nišu  pokušali smo da  zaokružimo celinu i približimo učenicima Pogrom i stradanja Srba 17. marta 2004. na Kosmetu, kaže Đorđe Bojanić, profesor istorije u OŠ „Bubanjski heroji“ u Nišu.

 „U ovom trenutku bitno je da svi moramo biti svesni koliko je važno negovanje kulture sećanja na žrtve i pogrom“, kaže  Bojanić.

 Veliki doprinos ovom projektu dao je i hor OŠ ,,Bubanjski heroji”, koji predvodi nastavnica  Jovana Đokić. 

Tako je nastao dokumentarni film u trajanju od 20 minuta koji će 17.marta  biti prikazan učenicima na prvom času u obe smene.

(kraj)

V.P./M.S.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare