Odbornici opozicije pisali francuskoj banci i ambasadi

BEOGRAD

Odbornici Skupštine grada Beograda iz Koalicije Moramo, Ujedinjeni i Narodne stranke uputili su juče, 15. marta, pismo francuskoj banci Paribas, kao i francuskoj ambasadi u Beogradu, sa molbom da ova banka najhitnije obustavi kreditiranje rušenja Starog savskog mosta. 

U obrazloženju zajedničkog pisma se navodi da projekat, koji francuska banka kreditira, podrazumeva “neopravdano rušenje simbola antifašističke borbe, netransparentne procedure, ozbiljnu sumnju u koruptivni posao, nerešene saobraćajne probleme koji će nastati rušenjem mosta, kao i veliki otpor i osudu ovog projekta od strane građana i stručne javnosti.

Reč je, kako se navodi, o mostu koji je simbol antifašističke borbe i građanskog otpora, i koji se prostorno i vremenski nadovezuje na Staro sajmište kao mesto Holokausta. U pismu se ukazuje i na to da se rušenjem mosta stvaraju ogromni problemi za ionako očajnu saobraćajnu situaciju u Beogradu, da su čitav postupak i priprema projekta rušenja starog i gradnje novog mosta u potpunosti netransparentni i u suprotnosti sa evropskim principima poslovanja i poštovanja javnog interesa, te da da je davanje kredita ovoj vlasti za tu svrhu stvar koja baca ljagu korupcije na svakog učesnika u takvom poslu.

Pismo potpisuju odbornik Moramo / Zajedno Dejan Atanacković i Tamara Tripić iz Mreže za demokratski dijalog, a u ime odbornika, kao i narodnih poslanika koji su podržali apel za odbranu mosta i organizovali javnu raspravu održanu prošlog novembra, uz učešće generalne sekretarke panevropske organizacije Evropa Nostra.

U pismu se između ostalog upozorava i na početak rušenja nemačkog paviljona na Starom sajmištu, kao najnoviji dokaz teške ugroženosti beogradske i srpske kulturne baštine, navodi se u saopštenju dostavljenom JUGpressu. (kraj) LJS/MS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare