Kako je formiran Privremeni organ za Preševo?

PREŠEVO

Vlada Srbije je odlučila da predsednik Privremenog organa u Preševu bude bivši predsednik opštine Šćiprim Arifi iz

Alternativa za promene (AP) .

Ova stranka je namladja medju Albancima u Preševu i bila je druga po broju osvojenih odborničkih mandata na poslednjim lokalnim izborima a , sem predsednika u Privremenom organu ima i jednog člana.

Član Privremenog organa je Ragmi Mustafa, predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA) koaj je na lokalnim izborima imala najviše odbornika , 14.

Dosadašnja predsednica opštine Preševo Ardita Sinani je treći član Privremenog organa.

Ona je iz Partije demokratskog delovanja (PDD) koja ej na lokalnim izborima osvojila 10 odborničkih mesta.

Četvrti član Privremenog organa je Branko Trajković iz SNS.

Ova stranka, niti zajednička Srpska lista, na kojoj je bio i SPS sa još nekim manjim strankama, nije osvojila nijedno odborničko mesto u Skupštini opštine Preševo na poslednjim lokalnim izborima.

Ovu odluku, sa jučerašnjim datumom, potpisala je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Olduka, kako je rečeno JUGpressu, još uvek nije dostavljena svim članovima Privremenbog organa i strankama ali je informacija o njoj već izazvala veliku pometnju na političkoj sceni zbog, kako su preneli JUGpressu neki od učesnika,

“drastičnog kršenja zakona države Srbije”.

Na to, kažu naši sagovornici, ukazuje  odredba u Zakonu o lokalnoj samoupravi, koja glasi ” Vlada donosi posebno rešenje o imenovanju predsednika i članova privremenog organa, vodeći računa o
političkom i nacionalnom sastavu raspuštene skupštine jedinice lokalne samouprave”.

Za naše sagovornike iz različitih političkih opcija i nacionalnih zajednica sporno je imenovanje Šćiprima Arifija za predsednika, tvrde da nije u skladu ni sa principom poštovanja izbornih rezultata ni faktičkog stanja pred raspuštanje Skupštine, ali imenovanje još jednog člana  iz njegove Alternativa za promene u Privremeni organ.

Sagovornici JUGpressa smatraju spornim I imenovanje za člana Privremneog organa predstavnika SNS jer, kažu, Srbi su imali dve liste i nijedna nije prešla cenzus pa nisu ni imali odbornika u Skupštini opštine Preševo.

S druge strane, smatraju nasi sagovornici,  ne postoji siguran pokazatelj da u Preševu medju Srbima baš SNS ima najveći uticaj i snagu.

Zakon kaže  da “predsednik Narodne skupštine raspisuje izbore za odbornike u roku od dva meseca od stupanja na snagu odluke o raspuštanju skupštine jedinice lokalne samouprave”.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare