Bepslatni pregledi Kliničkom centru 17. septembra

NIŠ

U nedelju 17. septembra od 8 do 16 sati u Kliničkom centru Niš za sve građane biće organizovani besplatni pregledi –  merenje krvnog pritiska,  šećera u krvi i EKG. Ukoliko se ukaže potrebnim biće omogućen I  pregled interniste. I ova zdravstvena usluga biće besplatna. Ovo je danas na konferenciji za novinare rekao direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović. Besplatni pregedi dostupni su svima , čak I onima koji nemaju zdravstvene knjižice. odnosi i na one građane koji nemaju zdravstvenu knjižicu.

Kako je danas dr Radovanović rekao novinarima besplatan preventivni pregled biće obavljan na osam punktova u Kliničkom centru . On je upozorio na činjenicu važnosti kontrole šećera I krvnog pritiska.

Svake godine u Srbiji 10.000 ljudi umre od šećera, a od 710 000 obolelih od dijabetesa  leči se 465000,  a svaki drugi pacijent ima visok krvni pritisak.  Zato je ovo lepa i važna akcija. Jer svi oni kod kojih budemo pronašli alarmantne količine šećera u krvi, uputićemo na dalje lečenje. Ista stvar je i sa visokim krvnim pritiskom” – rekao je Radovanović. Pritom je dodao da će već u ponedeljak analizirati svi podaci sa kartona pacijenata koji se jave I pregledaju u Kliničko centru kada se nakon sublimiranja podataka pokaže da je potrebno  pacijenti će se kasnije kontaktirati telefonom , radi daljeg lečenja na nekoj od klinika Kliničkog centra.

Inače akcija besplatnog preventivnog pregleda za sve građane Srbije najavio je ministar Zlatibor Lončar I predočio da će se sa takvom praksom nastaviti I nadalje, bar jednom mesečno.

Kako je Radovanović rekao Srbija je jedinstvena po ovoj akciji,  jer ni u daleko bogatijim I razvijenim zemljama ne organizuju se besplatna provera zdravlja građana.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare