Kako će đaci ići u školu

Portrait of back - Children are raised hands in classroom. [url=http://www.istockphoto.com/search/lightbox/9786682][img]http://img638.imageshack.us/img638/2697/children5.jpg[/img][/url]

BEOGRAD-LESKOVAC-VRANJE-NIŠ

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić uputio je dopis školskim upravama, osnovnim i srednjim školama i jedinicama lokalne samouprave o planu obrazovno-vaspitnog rada za ovu nedelju a na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, koji je formirao Krizni štab.

Za prvu nedelju školske godine 2021/2022. Tim je doneo odluku da se u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama, osim u srednjim školama u 15 jedinica.


To su: Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija, Preševo, Novi Pazar i Bojnik, saopštilo je Ministarstvo.

Nastava u srednjim školama u ovim lokalnim samoupravama odvijaće se po drugom modelu – kombinovanom, po kome se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

Tutin je jedina lokalna samouprava u Srbiji gde će se primenjivati treći model, odnosno onlajn nastava u svim srednjim školama.

Sve škole koje imaju sedište na teritoriji AP Vojvodine započinju nastavni rad u novoj školskoj godini po prvom modelu organizacije obrazovno-vaspitnog rada, koji podrazumeva neposrednu nastavu u školi za sve učenike.

U okviru prvog modela nastava se organizuje regularno, časovi traju 45 minuta i odeljenja se ne dele u grupe. Učenici treba da nose zaštitnu masku dok razgovaraju ili odgovaraju, a nastavnici koji su vakcinisani neće nositi maske, osim kada su od đaka udaljeni manje od 1,5 metara. Preporuka je da svako odeljenje ima svoju učionicu, da se ne prelazi iz jedne u drugu učionicu.

Ukoliko dođe do promene modela, škole su imale obavezu da o tome obaveste roditelje do petka, do 12 časova.

Učenici koji boluju od kovida 19 ili kod kojih se pojavi sumnja na kovid 19 u periodu koji odredi ordinirajući lekar, kao i učenici koji su bliski kontakti pozitivnih osoba koji se nalaze u karantinu u kućnim uslovima, do isteka perioda karantina u skladu sa stručno-metodološkim upustvom ne počinju sa nastavom 1. septembra 2021. godine.

Odluka o načinu organizacije nastave u osnovnim i srednjim školama doneta je u skladu sa odlukama i zaključcima Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19 i stručnim uputstvima za organizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj i srednjoj školi za školsku 2021/2022. godinu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare