U Vlasotincu završen 35. ,,Vinski bal”

VLASOTINCE

Drugo, završno veče tradicionalno kulturno privredne manifestacije ,,Vinski bal” održano je sinoć u dvorištu Kulturnog centra. Mnogobrojni znatiželjnici su mogli da vide i probaju vina proizvedena sa području vlasotinačke opštine. Svoja vina izložilo je 13 ovdašnjih proizvođača.Tradicionalno na završnoj večeri ,,Vinskog bala”, ove godine po 35 put, proglašeni su najbolji vinari sa područja vlasotinačke opštine. Vina su birana u četiri kategorija.

U kategoriji najbolje tradicionalno belo vino, prvo mesto zauzeo je vinar Saša Jović, drugo mesto pripalo je vinu Sretka Jovanovića, a treće vinu Zorana Popovića.

U kategoriji naboljih tradicionalnih crvenih vina, po mišljenju žirija, najbolje vino je vinara Novice Petrovića, drugo mesto zauzelo je vino Saše Jovića, a treće mesto pripalo je vinu Bratislava Ristića.

Žiri je kao najbolje belo vino, u kategoriji vrhunskih belih vina, proglasio vino Novice Petrovića. Drugo mesto pripalo je vinu Novice Đokića, a treće vinu Dragana Pešića.

U kategoriji vrhunskih crvenih vina, prvo mesto pripalo je Novici Petrović, drugo mesto zauzelo je vino Sretka Jovanovića, a treće mesto vinu Katarine Marinković.

„Da bi se proizvelo vino, dobro vino, neohodna je najpre ljubav prema gajenju loze i vinograda. Uzgajanje vinograda i proizvodnja vina traži mnogo truda, rada, ali kao što sam napomenuo i ljubavi. Da bi se došlo do kvaliteta danas je neophodno pratiti i stručnu literaturu, jer tradicija uzgajanja vinograda i proizvodnje vina nije dovoljna. Moram dia istaknem da u ovom poslu imam pomoć i podršku porodice, a najviše mi pomaže tast“, rekao je jedan od nagrađenih vinara Novica Petrović.

U ime organizatora 35. Vinskog bala, prisutne je pozdravila, zahvalila se i uručila nagrade direktorka Turističke organizacije Nataša Đokić Živković.

„Važno je podržati domaćine koji godinama, kroz kulturu odgajanja vinove loze, prave dobra domaća vina i koji su uprkos nekim lošim i teškim vremenima opstali i danas. Kao vid podrške tim naporima, opština Vlasotince odvojila je za voćare i vinogradare u ovoj godini dva miliona dinara kroz subvencije“, rekla je prilikom dodele nagrada direktor Turističke organizacije opštine Vlasotince Nataša Đokić Živković.

Izbor najboljeg vinara i nagrađena vina sinoć se održao u, po mnogima, najlepšem ambijentu za vinske susrete, dvorištu Kulturnog centra, a kako uz dobro vino ide i dobra pesma, veče je upotpunjeno nastupom ansambla Groš iz Niša. Posetioci su mogli da uživaju u muzici ovog ansambla a na njihvom repertoaru je sinoć bila uglavnom starogradska muzika.

Ovogodišnji 35. Vinski bal proslavljen je skromnije nego obično, zbog neizvesne situacije sa virusom korona, domaćini su najavili da će sledeće godine biti novina u organizaciji ove manifestacije. Jedna od najvažnijih je promena termina održavanja – umesto krajem, trebalo bi da bude organizovan početkom avgusta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare