Kad politika umeša prste u školu

VRANJE

Zbog zamene učiteljice u jednom odeljenju u OŠ „Svetozar Marković“ u Vranju postoji mogućnost da roditelji ispišu svoju decu iz ove obrazovne ustanove.

Oni ne pristaju da učiteljica kod koje su njihova deca upisana i sa kojom su krenula u prvi razred, nakon mesec dana rada, bude zamenjena drugom učiteljicom,. Roditelje su se pobunili,  potpisali peticiju i predali je prosvetnom inspektoru. Kako kažu nemaju ništa protiv nove učiteljice, ali prema njihovim saznanjima iza svega stoji jedna politička partija, koja pokušava da privatizuje školu gurajući svoje ljude.
„Naša deca prolaze kroz velike traume, jer su jako vezana za učiteljicu Kostić. Ne želimo da naša deca budu žrtve političkog sistema, imamo potpisanu peticiju kojom tražimo da ih i dalje uči Kostićeva“, kaže jedan od roditelja.

Učiteljica Kostić koja vodi to odeljenje od početka nove školske godine, nasledila je Aleksandru Manić,suprugu lidera Jedinstvene Srbije u Vranju, Dejana Manića Mande, koja je u međuvremenu napredovala do mesta direktorke OŠ „Dositej Obradović“.

Roditelji ukazuju da se u čitavoj situaciji najmanje vodi računa o interesima dece i da je politika na prvom mestu. Pojedini od njih dobijali su i pretnje od članova JS, za koju kažu da kroz kadrove koji u njoj rade i članove Školskog odbora, privatizuje ovu školu.

Kako problem ne mogu da reše, osim prosvetnom inspektoru, obratili su se i lokalnom rukovodstvu. Sa njima je razgovarao zamenik gradonačelnika, Nenad Antić, koji je za JUGpress izjavio „da je čitava priča političke prirode“.

On dodaje da su se roditelji pobunili protiv izbora nove učiteljice i napisali peticiju koju su podneli nadležnom prosvetnom inspektoru.

„Oni negoduju i ne žele da njihova deca, koja su se navikla na rad sa prethodnom učiteljicom, sada bude zamenjena. Cela priča je političke prirode. Čovek koji ima politički uticaj u toj školi traži zamenu te učiteljice novom i to je suština cele priče“, izjavio je zamenik gradonačelnika.

Antić kaže da je u ovoj školi sproveden konkurs, ali koliko mu je poznato izgleda da nije odrađeno sve po zakonu.

„Ima nekih formalnih, pravnih i materijalnih nedostataka. A da li zaista ima ne znam, nisam nadležan, to će utvrditi prosvetni inspektor.

Svi roditelji su pri stavu da ne žele promenu učiteljice koju bi zamenila nova. Primio sam roditelje kao građene, ali malo šta mogu tu da učinim. Sve zavisi od toga šta će odlučiti prosvetni inspektor. Nakon toga je na potezu direktorka te škole i na  kraju roditelji mogu da se obrate i nadležnom ministarstvu“, zaključuje Antić.

U ovom odeljenju je 22 prvaka. Da li će ostati u ovoj školi ili će ih roditelji ispisati i upisati u neku drugu, kako su najavili, zavisi od ishoda. S nestrpljenjem očekuju odgovor prosvetnog inspektora. Dotle prvake i dalje uči učiteljica za koju se bore i oni i njihovi roditelji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare