Okrugli sud o izmenama Ustava

LESKOVAC

U okviru javne rasprave, tokom Prvog okruglog suda, od ukupno šest, planiranih na teritoriji Srbije, održane u prostorijama Osnovnog suda u Leskovcu, diskutovalo se o predlozima za izmenu Ustava Republike Srbije.

Domaćini okruglog suda ili stola bili su: Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije i Omer Hadžiomerović, zamenik predsednika Društva.

Aktuelna tema u okviru javne rasprave, a koja je ocenjena i kao neminovno najvažnija, bila je nezavisnost pravosudja od političkih uticaja. Kao takvoj, mora joj se pridati odgovarajući značaj u ovom konsultativnom procesu, smatraju predstavnici Društva sudija Srbije.

„Koliko mi procenjujemo, Ministarstvo pravde pokušava da se ili predsednik Republike ubaci u sastav Visokog Saveta Ustava ili da mu se poveri jedna nova funkcija koju dosad predsednik Republike nikada nije imao, a to je da on, predlog Pravosudnih Saveta za izbor sudija i tužilaca, na neki način proveri i onda predložene sudije i tužioce postavi Dekretom, bez koga ne bi mogli da rade. To je ozbiljno mešanje u pravosudje“, ocenila je predsednica Društva sudija Srbije, Dragana Boljević.

Ona je dodala i da je u planu izmeštanje demaskiranog političkog uticaja koji trenutno postoji u sadašnjem Ustavu, na neka druga ustavna rešenja

„Bez nezavisnog sudije, nema nepristrasnog sudije, a onda nema ni pravičnog sudjenja“, konstatovala je Boljević.

Društvo sudija Srbije još jednom je naglasilo, kao što su to već učinila i strukovna i nevladina udruženja, da se odustane od usvajanja Ustava do kraja 2017. godine  i odrede  realni rokovi kako bi razmena mišljenja, zaista bila suštinska, javna i široka.

Takodje, Društvo sudija tvrdi i da u funkcionisanju sudova u Srbiji postoje tri osnovna problema, a to su: nezavisnost sudstva, manjkava obuka sudija i neravnomerno opterećenje sudija i sudova.

Vlada Srbije se obavezala Evropskoj Uniji na izmenu Ustava odnosno ustavnih odredba, kaže Boljević.

„To su odredbe Ustava koje se tiču izbora sudija na prvi, trogodišnji mandat u Parlamentu i to se odnosi i na tužioce, zatim izbora svih predsednika i svih javnih tužilaca u Parlamentu i izbora svih članova pravosudnih tela u Narodnoj Skupštini. Srbija je obećala da će to izmeniti“, rekla je ona.

Na poziv Ministarstva pravde, a koji se odnosi na javnu debatu o promeni Ustava, odazvalo se više od 15 strukovnih udruženja, uključujući i Društvo sudija, organizacija civilnog društva, kao i Sindikat pravosudja.

U okviru tog procesa, održana su već tri okrugla stola na temu Stručnost nosilaca pravosudnih funkcija i Pravosudna akademija. Takodje, zakazana su još tri stola, koja će se održati do polovine novembra 2017. godine.

Okrugli sudovi, organizovani su u saradnji sa OEBS-om, a uz podršku Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije i Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS).

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare