Kad je u Medvedji najvažniji Svetski dan nauke

 

MEDVEDJA

Povodom Svetskog dana nauke, koji se svuda u svetu obeležava 10. novembra, Kulturni centar, u saradnji sa opštinom Medvedja, organizovao je predavanje na temu „Štetno zračenje – nevidiljivi ubica, prirodno i veštačko zračenje i preventivne mere protiv štetnog dejstva zračenja na sva živa bića“.

Predavanje, otvorenog tipa, održao je strukovni medicinski radiolog, istraživač i zagovornik alternativne medicine, Ivan Milošević.

Prema rečima Miloševića, zračenje, koje se prvenstveno koristi u medicini kod raznih tumora, čovek je zloupotrebio, stvarajući nuklearnu bombu.

On je upoznao prisutne sa oblicima zračenja kojima su svakodnevno izloženi, a potom je predavanje usmerio na radioaktivnost kućnih aparata i mobilnih telefona, ali i na preventivne mere, zdrav život, zdrave navike, kao i na značaj lekovitog bilja koje neutrališe zračenje. Savetovao je da se dnevna okruženja obogate zelenilom.

„Zdravlje je najveće bogatstvo, ali nije neiscrpno i treba ga čuvati“, naglasio je Milošević.

Prisutnima se obratio i predsednik opštine Medvedja, Nebojša Arsić i podsetio da, pored Svetskog dana nauke, Srbija obeležava i nacionalni Dan nauke odnosno 10. jul, dan rodjenja Nikole Tesle.

„Naša želja je da idemo u korak sa naučnim dostignućima i pratimo dešavanja na tom polju. Imamo inteligentnu decu koju samo treba usmeriti u prave obrazovne institucije i koja će, nadam se, jednog dana postići veliki uspeh. Današnja tema je jako zanimljiva, jer je zračenje svuka oko nas i svi smo izloženi štetnim zracima“, rekao je Arsić.

Svetski dan nauke, po prvi put obeležen je 2002. godine, a ovogodišnjom odlukom Uneska, cela nedelja posvećena je nauci, miru i razvoju.

A predavanje u Medvedji je održano u isto vreme kad i sednica Opštinskog veća , sa koga medijima nije upućen izveštaj.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare