Jezička barijera nije prepreka za gluve pacijente u Domu zdravlja Niš

NIŠ

U centralnom holu Doma zdravlja Niš obeležen je Međunarodni dan znakovnog jezika pod sloganom „Nema razlike! Dom zdravlja  Niš-kuća velikog srca i dobrog zdravlja!“. Ono Dom zdravlja Niš čini jedinstvenim je i podatak da se među njegovim lekarima nalaze i dve doktorke koje u komunikaciji sa pacijentima koji su nagluvi ili gluvi koriste upravo znakovni jezik jer jezička barijera ne sme da bude prepreka u lečenju pacijenata. Doktorke Tatjana Ristić i Maja Radenković govorile su o motivima da nauče znakovni jezik, ali i o svom iskustvu i reakcijama pacijenata kada su sa njima rezgovarale na njima jedio  poznatom jeziku.

                           Dr Tatjana Ristić je prva doktorka Doma zdravlja Niš koja radi u Ambulanti Rasadnik koja je savladala znakovni jezik kako bi se što više približila svojim pacijentima. Do trenutka kada je sama mogla da se sporazumeva sa slabičujućim pacijentima oni su kod nje dolazili sa pratnjom. Uvek je tu bio neko iz njihove porodice. Sada su se stvari promenile.

                           „Cela poslednja nedelja u septembru je posvećena obeležavanju Međunarodnog dana znakovnog jezika i osobama koje imaju  oteškoća sa sluhom. Fokus je sada stavljen na zdravstvo  i našu  struku kako bismo mogli da razumemo i da pomognemo pacijentima. Kada nam pacijent dođe da bi smo mogli da mu pomognemo moramo da znamo  šta je njegov problem i da nam on to kaže. Ali kada dođe pacijent koji ima problem sa sluhom, nagluva je ili gluva, jedino uz pomoć znakovnog jezika možemo da komuniciramo sa njim i da ga razumemo“, kaže dr Tatjana Ristić.

                          Ona se odlučia da  nauči znakovni jezik kada je dolaskom u Ambulantu Rasadnik dobila i kartone nekoliko pacijenta koji su bili nagluvi ili gluvi. Takvih pacijenata je bilo dosta i u drugim ambulantama.

                         „Iz potrebe da razumem sve svoje pacijente počela sam  da učim znakovni jezik i da ja budem ta koja će im pomoći da izlože problem koji imaju i da im pomognem da ga reše. Prva njihova reakcija  kada primete da ne pravimo razliku je blag osmeh na njihovom licu. Oni su svesni da na ovaj način maksimalno dajemo sebe svim pacijentima. Drago im je. Gluve osobe su po prirodi velike pričalice i kada nađu saradnike u tome onda su srećni“, kaže doktorka Ristić.

                         Ona je na neki način bila svojevrsna inspiracija i svojoj koleginici dr Maji Radenković koja se trenutno nalazi na specijalizaciji na ORL klinici da i ona započne učenje znakovnog jezika.

                        „Glavni motiv da upišem kurs znakovnog jezika bili su pacijenti sa kojima sam se sretala na ORL klinici kada mi je odobrena specijalizacija iz otorinolaringologije. Specijalisti ORL su glavni lekari kojima se gluve osobe javljaju i njihov glavni problem je u domenu otorinilaringologije. Dom zdravlja  ima moto sa kojim se srela istog trenutka kada sam ušla u ovu „kuću zdravlja“ a to je da se bribližimo što više pacijentima. To Dom zdravlja čini mnogobrojnim akcijama, a ovo je moj način da se približim pacijentima koji ne čuju. Pacijneti su oduševljeni kada shvate da mogu da komuniciraju samnom, a posebno me raduje to što se na ovaj način približavam mlađim pacijentima sa kojima najčešće radim“, ističe dr Maja Radenković.

                               Generalna skupština UN proglasila je 23. septembar za Međunarodni dan znakovnih jezika kako bi pojačala svest o važnosti znakovnog jezika pri punom ostvarenju ljudskih prava gluvih i nagluvih lica.

                           Prema podacima Svetske federacije gluvih, širom sveta ima približno 72 miliona gluvih. Više od 80 posto živi u zemljama u razvoju i kao kolektiv koriste više od 300 različitih znakovnih jezika.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare