Javna rasprava o budžetu – mediji i NVO kod Kamberija

BUJANOVAC

 

Kako je ranije najavio, predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi je danas u svom kabinetu ugostio predstavnike lokalnih medija i nevladinih organizacija kako bi sa njima razgovarao o planiranju opštinskog budžeta za 2018. godinu.

Kamberi je obavestio prisutne da će budžet za narednu godinu najverovatnije iznositi 950 miliona dinara, ali da je moguće i da po prvi put premaši 1 milijardu ukoliko se uračunaju projekti izgradnje fiskulturne sale za  osnovnu školu u Velikom trnovcu i renoviranje škole u selu Biljača. Od kapitalnih projekata koji će biti uvršteni u budžet, predsednik opštine je izdvojio transfer stanicu, koja će rešiti problem odlaganja smeća i gradske deponije, zatim putne pravce Jugokop – Krševica i Zarbince – Muhovac i uređenje petlje na ulazu u grad.

„Očekujem da u 2019. godini u potpunosti završimo putnu infrastrukturu na teritoriji opštine“.

U novom budžetu će biti umanjena sredstva za poljoprivredu – sa 32,5 miliona u 2017. na 20 miliona dinara. Za privredu će najverovatnije biti opredeljeno 15 miliona, a moguće je i smanjenje sredstava namenjenih za medije, sa 7 miliona na 5 miliona dinara, kako je rekao Kamberi – „o ovome se još uvek razmišlja“.

Opasku predstavnika medija da je preporuka medijskih udruženja da iznos sredstava za finansiranje medija treba da bude 2 odsto ukupnog budžeta, što bi u slučaju opštine Bujanovac iznosilo oko 20 miliona, Kamberi nije komentarisao, ali je najavio raspisivanje konkursa za finasiranje medija već tokom januara.

„Svestan sam svih potreba, ali moramo se prilagođavati i planirati budžet u skladu sa realnim mogućnostima“, rekao je, pored ostalog, predsednik opštine.

Kamberi je izneo i svoj stav po pitanju sve većeg broja sportskih klubova i kulturno-umetničkih društava.

„Klubova i društava je sve više, sve su veće podele. Nama ne treba 10 fudbalskih klubova – ideja je da se klubovi ujedinjuju, da dobijemo 2 ili 3 kvalitetna kluba. Zbog toga nema povećanja sredstava, na ovaj način će ostati samo najbolji, upravo smanjenjem broja klubova ćemo uvesti red u ovu oblast“, naglasio je Kamberi.

Ipak, sredstva za sport će biti uvećana za milion dinara na ukupno 10 miliona, dok za kulturno – umetnička društva iznos ostaje isti – 1,7 milona dinara. Za nevladine organizacije je umesto ovogodišnjih 2 miliona, u budžetu za 2018. planirano povećanje na 3 miliona dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare