Izuzetne žene Srbije na muralima širom zemlje, u Nišu Jovanka Bončić

NIŠ 

                        Deset izuzetnih žena koje su svojim radom inspirisale druge, biće ovekovečene na muralima širom Srbije u okviru projekta “Izuzetne žene Srbije”, a od gradova na jugu murale dobijaju Niš i Aleksinac. Organizatori pozivaju umetnike i umetnice koji žele da ovekoveče znamenite Srpkinje, da se prijave za oslikavaje murala.

                       Niš će dobiti mural sa slikom Jovanke Bončić Katerinić, a Aleksinac Jelene Dimitrijević. Jovanka Bončić Katerinić prva je žena arhitekta u istoriji Nemačke koja je stekla diplomu inženjera, dok je Jelena Dimitrijević koja će se naći na čak nekoliko fasada u svom rodnom gradu, bila srpska književnica, dobrotvorka i svetska putnica.

                       “Svima su im zajedničke ženska snaga, solidarnost, snažan i nepokolevljiv duh u borbi za emancipaciju žena i njihov ravnopravan položaj. U okviru ovog projekta odaćemo im svojevrsno priznanje – nove generacije će ih upoznati, a iskusnije će se podsetiti na značaj ovih autentičnih heroina svog vremena”, navode organizatori.

                      Izrada murala planirana je za februar i mart, a ogranizatori će obezbediti neophoda materijal i honorar za umetnike. Umetnici i umetnice koji žele da se prijave treba da pošalju CV na engleskom jeziku, iluistraciju prethodnih radova i skicu za predloženi mural. Prijave i ili zahtev za dodatne informacije zainteresovani mogu poslati na mejl nlmurali@gradbeograd.eu.

                   Sem znamenitih južnjakinja, biće oslikano još nekoliko važnih aktivistkinja, revolucionarki, pesnikinja, književnica, feministkinja  širom Srbije u okviru projekta koji zajedno realizuju Ambasada Kraljevine Holandije, Centar za Ženske studije, Kulturni centar “GRAD” i lokalne samouprave.

Jovanka Bončić

                         Nišlijka Jovana Bončić ušla je 1913. godine u istoriju nemačkog inžinjerstva kao prva žena koja je diplomirala inžinjerkse nauke na njihovom univerzitetu. Rođena je u Nišu 1887.godine. Kao izuzetno uspešan student završila je arhitekturu na Beogradskom Univerzitetu, a nakon prakse u Železnici Srbije, odlazi na prestižni Univerzitet u Darmštatu. Jovankino diplomiranje bio je veliki događaj za Nemačku, koja do danas nije zaboravila našu Jovanku. Svi nemački mediji pisali su o njoj, objavljivali su njene slike i veličali uspeh naše naučnice.

                  U Darmštatu je na stogodišnjicu diplomiranja Jovanke Bončić ustanovljena godišnja nagrada s njenim imenom koja se dodeljuje za najbolja dostignuća žena u oblasti materijala geonauke. Takođe, u Nemačkoj postoji i ulica u studenstskom kampusu grada, koja upravo nosi ime Jovanke Bončić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare