Niška Petničarka pomagaće mladima da nađu posao: Nemojte sedeti “skrštenih ruku”

                       Od završetka školovanja do prvog posla put uglavnom nije lak. Tome svedoči i polaznica Petnice, danas svršena psihološkinja Marija Todosijević. Ipak, zahvaljujući programu Moja prva plata dobila je šansu da u Nišu započne karijeru u struci. Počela je da se bavi upravo zapošljavanjem, a kako kaže, motiv da se usavršava baš u ovoj oblasti je želja da pomogne mladima da započnu svoju profesionalnu karijeru.

                             Prema zvaničnim podacima, tranzicija od škole do prvog stabilnog posla u Srbiji traje skoro dve godine, što je mnogo duže od evropskog proseka. U zemljama EU je ovaj prosek 6,5 meseci, kako se navodi u Strategiji zapošljavanja u Srbiji od 2021. do 2026. godine.

                      Osnovne studije psihologije na Filozofskom fakultetu u Nišu Marija je završila 2020. godine. Tokom školovanja bavila se istraživačkim radom, a ljubav prema psihologiji rodila se upravo u istraživačkoj stanici Petnica, čija je polaznica bila kao srednjoškolka. U tom periodu, ali i tokom studija, bavila se istraživanjima iz oblasti kliničke psihologije.

                      Krajem 2021. ulazi u program Nacionalne službe za zapošljavanje Moja prva plata, koji je namenjen mladima bez radnog iskustva. Danas, uporedo sa praksom u niškoj Agenciji za privremeno zapošljavanje, ona priprema svoj master rad ali i državni ispit za rad u zapošljavanju.

                       „Dobila sam priliku da steknem prva radna iskustva u struci zahvaljujući Mojoj prvoj plati i dolasku u Agenciju, ali to je tek početak. Sve zavisi i od lične motivacije za usavršavanjem, ali i od volje i angažovanja mentora u firmama u kojima su mladi na programu“,  ističe ova praktikantkinja.

                       Iako je entuzijazam za učenjem i usavršavanjem preusmerila na zapošljavanje, Marija ističe da u ovom poslu postoje veliki izazovi.

                        „ S obzirom na to da internet, a pre svega društvene mreže, olakšavaju nalaženje posla, mnogi mladi i dalje ne umeju da iskoriste digitalni prostor. To potvrđuju neadekvatni odgovori na brojne oglase za posao, ali i nedovoljno efikasno predstavljanje poslodavcima i nedostatak veština u pisanju CV-ja. Mladi su u ovom smislu nesnađeni i potreban im je svaki vid podrške prilikom prelaska iz školovanja na posao“, kaže Marija.

                        Karijerno vođenje i savetovanje u kome se ona obučava, jedan je od načina da se mladi usmere na pravi profesionalni put, dodaje, ali i da steknu veštine neophodne za adekvatno predstavljanje budućim poslodavcima.

                       Nedostatak praktičnog znanja je, takođe, jedna od većih prepreka za mlade koji izlaze na tržište rada, ali ne i nepremostiva. Njen savet vršnjacima i svim ljudima koji traže posao je da budu uporni, radoznali i kreativni, ali i da se ne plaše da naprave prvi korak.

                              „Ako ste završili srednju školu ili fakultet koji ste želeli, već imate dobru polaznu osnovu. Sledeći korak je izlaganje tržištu rada – direktno poslodavcima ili Nacionalnoj službi za zapošljavanje. U svakom slučaju, nemojte sedeti “skrštenih ruku”, dodaje Marija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare