Izložba slika Adolfa Benca

NIŠ

 

Od sutra u Oficirskom domu u Nišu ljubitelji likovne umetnosti moći će da se upoznaju sa stvaralaštvom američkog slikara slovačkog porekla Adolfa Bence, jednog od najkreativnijih slikara  današnjice.

Njegovi radovi su predstavljeni u brojnim javnim i privatnim kolekcijama širom sveta, između ostalog u Muzeju moderne umetnosti i Metropolitan muzeju umetnosti u Njujorku, u Narodnom muzeju američke umetnosti u Vašingtonu.

U Nišu će  biti  izloženo preko 80 platna iz različitih epoha njegovog stvaralaštva.

Kolekcija koja će biti prikazana Nišlijama ima dve linije   – jedna je  „Cesta na severozapad“ a druga „Mali Irak – oči diabla“, kao i još 50 dela ovog umetnika.  .

Ovu izložu su danas na konferenciji za novinare u Media reform centru okvalifikovali kao svetsku premijeru mada.

Pre Nišu obišla je samo Evropski parlament u Briselu.

“Po prvi put radovi Adolfa Benca u toj količini i u toj vrednosti dolazi na jedno mesto” objasnio je Dacan Mitić, kolekcionar i predstavnik Akademije Adolfa Bence u Bratislavi.”

On kaže da Bencu najčešće nazivaju Rembrantom i Mikelandjelom svog doba, koji je proučio sva dela Aristotela što je unikatno u celom svetu jer  ima iste reference kao ova dvojica velikana.

Prošao je sve škole i dobio  sve stipandije , završio iste univerzitete i kretao se u istim oblastima.

Na pitanje zašto baš Niš za svetsku premijeru ovakve izložbe,  Mitić je objasnio povezanost Niša i Konstantina Velikog odnosno simbola dvostrukog krsta u grbu Slovačke u kojoj je Benca rođen.

Veza je pronađena i u avionskoj liniji Bratislava – Niš i pojednostavljenje izlaganja i dovođenja ljubitelja umetnosti u grad na Nišavi, i na kraju što je i sam Nišlija koji živi u Bratislavio i u veliki je poštovaoc dela Adolfa Benca.

U svojoj kolekciji ima 16 njegovih dela.

„Svetska kritika ga poredi i sa Munkom“, kaže Mitić i dodaje “Najvredniji je živi slikar, jer je do sada naslikao preko 14 hiljada dela. Njegove slike su izuzetno tražene, poseduju ih kolekcionari širom sveta, najviše u Kanadi,  Americi i Japanu, a vrednost dela ide od 1.800 dolara za crtež, do vrtoglavih deset do 15 miliona dolara za slike većih razmera, jer on slika platna dužine 3 puta 6 metara” rekao je Dacan Mitić.

S obzirom na vrednost i veličinu izložbe nije bilo jednostavno dovesti je u Niš.

„Procedura je bila velika i teška, vezano za dozvole, odobrenja Ministarstva kulture Slovačke, i prelsaske granica, slike su putovale dva dana, i sada su u Nišu, na zadovoljstvo svih ljubitelja umetnosti,“ kaže Dacan Mitić.

Izložba će svečano biti otvorena u subotu, 4. februara, u 18.30 h, u Oficirskom domu, i trajaće do kraja februara.

Otvaranje izložbe pratiće i vokalno glumačka interpretacija, a posetioce, kažu organizatori, očekuje osvrt na umetnička dela uz prijatno druženje i koktel.

Izložbu organizuje Društvo arhitekata Niša uz podršku grada Niša.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare