Izložba replika nakita ,, Blještavilo,,

LESKOVAC

U galeriji Narodnog muzeja u Leskovcu otvorena je izložba replika nakita autora Ivane Stojanovski Stanković pod nazivom „Bleštavilo“. Za ovaj  projekat iz etnološke zbirke Narodnog muzeja izdvojeno je 10 eksponata nakita iz  XIX veka. Svojim umetničkim viđenjem i poimanjem nakita i ovakvom prezentacijom autorka izložbe  je pokazala da kod nas još ima pravih majstora koji i danas gaje umeće filigrana i koji  rade ručno i stvaraju prava remek dela.

Izložbu je otvorila Slađana Rajković, etnolog, koja je podsetila da nakit spada u re najstarijih, najatraktivnijih, najranovrsnijih i najinteresantnijih proizvoda i tekovina ljudske kulture.

„Nošenje nakita je poznato koliko i čovečanstvo. Menjali su se samo pojedini oblici nakita, materijal od koga je izrađen, način upotrebe i, delimično, njegova svrha i uloga, zavisno od opšteg razvoja i promenama kulture, društvenih odnosa, proizvodnih sredstava, duhovnih i estetskih shvatanja. Postoji kod nas još uvek pravih majstora ovog zanata koji rade ručno i stvaraju prava mala rekem-dela tako što srebrnu ili zlatnu žicu savijaju, upliću i međusobno vezuju formirajući složene motive. Ova izložba nam daje za pravo da možemo reći da je Ivana Stojanovska Stanković umetnik i pravi majstor ovog zanata. Možemo biti ponosni što živi i stvara svoja umetnička dela u našem gradu.“


Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare