Izložba radova profesora Škole za tekstil i dizajn

LESKOVAC

 

Povodom 20 godina postojanja umetničkih smerova Škole za tekstil i dizajn priređena je izložba radova bivših i sadašnjih profesora ove ustanove.

U ime kolektiva škole Gordana Savičanin istakla je da je velika čast što joj se pruža prilika da skrene pažnju upravo na umetničke smerove i na značaj učitelja i učenika, svakog pedagoga, a posebno likovnog pedagoga.

„Dvadeset godina zaista nije malo, to je sasvim dovoljan period da se stvori jedna krativna i stvaralačka klima u kojoj ima mnogo davanja od strane učitelja i veoma mnogo primanja od samih učenika. Nijedan učitelj ne može biti pravi učitelj ako ne razdeljuje svoje znanje. Mi udišemo stvaralački vazduh različitih ljudi, ljudi iz domena likovne umetnosti, iz domena dizajna i upravo ta raznolikost je omogućila učenicima da se pomaknu od onog majstorstva koje je neophodno da upišu fakultete, da steknu svoje umetničke stavove i identitete. Ove radove možemo sagledati iz različitih aspekata, jer se i radi o raznorodnim ljudima. Imamo arhitekte, grafičare, slikare, grafičke dizajnere, dizajnere tekstila. To obilje je večeras suženo, jer se svako od njih predstavlja sa jednim ili dva rada, ali su oni esencija onoga čime su oni odlučili da se predstave.“

Pomoćnica gradonačelnika Marija Jovanović otvarajući izložbu podsetila je da se radi o obrazovnoj ustanovi sa dugom tradicijom čije je postojanje obeležilo razvoj zanatskog obrazovanja, ali i stalni rad na polju umetnosti i uvođenju novih umetničkih profila.

„Zahvaljujući ovim smerovima i zalaganju profesora učenici Škole za tekstil i dizajn postaju aktivni učesnici domaće umetničke scene. Dve decenije postajanja na najbolji način se obeležavaju organizovanjem ove izložbe koja je svojevrsna retrospektiva radova profesora od osnivanja do danas. Ona je istovremeno i prezentacija škole i rada profesora sa učenicima.“

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare