Izložba posvećena obnovljivim izvorima energije

LESKOVAC

U holu Leskovačkog kulturnog centra organizovana izložba posvećena obnovljivim izvorima energije, a osim izložbenih panoa, postavku čine i magnetni panoi sa karticama, kao i makete pomoću kojih je moguće jednostavno izvesti eksperimente sa ciljem da se uoče energija vetra, vode, solarna energija, energija biomase, mehanička energija i skladištenje energije. Izložba je rezultat učešća OŠ “Vožd Karađorđe” Leskovac u međunarodnom programu Eko škola. Ova ustanova je i dobitnik je priznanja Zelena zastava kao ustanova koja doprinosi podizanju svesti učenika o značaju životne sredine.

Direktorka OŠ „Vožd Karađorđe“ Aleksandra Milosavljević naglasila je da se postavka sastoji iz osamnaest panoa, a da je polovina panoa na francuskom jeziku, a duga polovina je na srpskom jeziku.

„Oni govore o različitim vidovima energije, o njihovim prednostima i nedostacima. Ono što ovu izložbu čini posebnom jeste da osim panoa, izložba sadrži i 4 interaktivne table sa magnetnim karticama pomoću kojih mogu posetioci da provere svoja znanja o obnovljivim izvorima enregije. Pored svega toga, izložba sadrži i lakete. Te lakete predstavljaju način stvaranja obnovljivih izvora energije, da svi vide kako se vrlo jednostavno stvaraju različiti izvori energije na jedan jednostavan način uz pomoć svega onog što imamo.“

Izložbu je otvorio Milan Stojković, pomoćnik gradonačelnika i rekao da Grad Leskovac radi mnogo na očuvanju i unapređenju životne sredine. Konstantno se, subotom i nedeljom, čiste deponije širom našeg grada, ozbiljno se radi na dugoročnim planovima odlaganja otpada, čak i naši kapitalni projekti – izgradnja gradskog kolektora, centralnog postrojenja, u budućnosti doprineće da građani Leskovca imaju mnogo čistiju vodu, što indicira da će imati i čistije zemljište, a povrh svega i mnogo čistiji vazduh. Podržavamo vašu izložbu jer kroz vaše aktivnosti pokazujete da je upravo na nama da sačuvamo i unapredimo životnu sredinu.“

Izložba je deo globalnog projekta „Karavan za klimu“ u kome učestvuju Osnovna škola „Vožd Karađorđe“, Hemijsko-tehnološka škola „Božidar Đorđević-Kukar“, Grad Leskovac i Leskovački kulturni centar. Pokrovitelj izložbe je francuski institut u Srbiji u saradnji sa strukovnim udruženjima Ambasadori održivog razvoja životne sredine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare