Izložba mozaika Olivere Gavrić Pavić

LESKOVAC

Pod nazivom „Mozaik praksis – autorski opus“ izloženi su u galeriji Narodnog muzeja mozaici, crteži i printovi Olivere Gavrić Pavić.

 

Izložba prikazuje primere savremene mozaičke prakse kroz različite pristupe mozaiku.

Radi se o sagledavanju mozaika kao slike, reljefa ili skulpture, zatim o kategorizaciji ovih dela prema koloritu i prema metodama izrade, što u krajnjoj liniji dovodi do različitih mozaičkih poetika.

Projekat Mozaik praksis je osmišljen kao podrška promociji knjige “Mozaik u Srbiji 1950-2015”, jer je Olivera Gavrić Pavić održala i predavanje “Pregled istorije savremenog mozaika u Srbiji”, koje je u stvari skraćeni prikaz njene knjige.
Izložbu je otvorio Milivoje Novković koji je rekao  da je autorka imala do sada 33 samostalnih i preko 200 grupnih izložbi, a da je mozaik, kojim se Olivera bavi, jedna od najtežih slikarskih disciplina.
„Ona je uspela da zadrži svoju umetničku praksu, prvim i pravim impulsima koje otkrila tokom školovanja. Mozaik uvodi u savremenu likovnu poetiku oslanjajući se na lepotu antičke i ranohrišćanskih mozaika.“
Olivera Gavrić Pavić kaže da su u knjizi, kojoj je prateći motiv ova izložba, popisani svi autori savremenog mozaika na teritoriji Srbije, ali i šire. Tu se govori o mozaicima Pirota, Kruševca, Beograda…
Izložba će biti otvorena do kraja februara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare