LKC: Predstavljena knjiga “Sociologija muzike”

LESKOVAC

U Holu na spratu LKC-a predstavljena je knjiga „Sociologija muzike“ dr Radomira D. Đorđevića, profesora na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici i akadmika SKANU.
Motiv za nastajanje ove knjige je nedostatak literature na muzičkim i fakultetima opšte struke, kaže Đorđević.
„Nemamo literaturu koja pojašnjava šta je muzika i u kom smislu muzika čini društvenost u nekom smislu. Tako nešto se ne proučava dovoljno na fakultetima, pogotovo na fakultetima koji se bave muzikom, gde se gleda samo ona uska, profesionalna strana muzičara, dok se njegov status kao čoveka i umetnika u društvu ne sagledava dovoljno. On je prepušten sam sebi, on je potpuno van svih društvenih tokova, snalazi se kako zna i ume. Da toga ne bi bilo, ja sam, na neki način, pokušao da svojom knjigom upozorim javnost da je muzika društvena pojava, da svi mi smo po malo muzički obrazovani i dato nam je, da tako kažem, od Boga malo muzike. Svi mi volimo muziku i trebamo da znamo po nešto o muzici, jer se putem muzike zbližavamo i družimo.“
Knjiga prati veoma dug vremenski period, od samog početka stvaranje muzike, pa do savremenog doba i izražavanja u muzici. U planu je izdavanje i drugog toma knjige, koji će se baviti istorijom muzike.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare