Đačke ekskurzije u osam regiona Srbije

NIŠ

Umesto utvrđenih termina i destinacija škole će eksurzije planirati okvirno bez zaključenih ugovora. U skladu sa epidemiološkom situacijom zaključiće se okvirni sporazum bez definisanog termina sa mogućnošću odustajanja od ugovora a putovanja će se organizovati za svega nekoliko dana.                       

Epidemijska situacija ove jeseni diktiraće organizaciju đačkih eksukrzija. Gde će se i kako putovati znaće se svega nekoliko dana pre polaska na ekskurziju. Okvirni sporazumi bez definisanog termina sa mogućnošću odustajanja od ugovora radiće se posle javne nabavke koju sprovodi Centar za menadžment javanih nabavki.

 “To je, možda, najbolji predlog za organizovanje ekskurzija u ovom trenutku, da se zaključi okvirni sporazum sa destinacijama a onda, bez jasnog termina ili više termina, u skladu sa epidemiološkom situacijom kada se stvore uslovi za održavanje, ekskurzija u okviru dan ili dva, organizuje i tako niko ne bude u problemu kada se radi o organizovanju đačkih putovanja”, kaže profesor dr Marko Špiler, direktor CMN.

                           Ekskurzije u Srbiji organizovaće se kao i ranije, u zavisnosti od uzrasta deca će posetiti određeni region. Interesovanje postoji.

                            “Roditelji i Savet roditelja u školi je za organizovanje ekskurzija, a učenici su uvek raspoloženi da krenu na putovanje. Ali je jedno sigurno, nikome od nas to nije prioritet jer nam je na prvom mestu školska godina, da sačuvamo zdravlje svih, a ekskurzije će biti izvedene ukoliko i koliko bude moguće”, kaže Robert Džunić, direktor OŠ “Kralj Petar Prvi” u Nišu.

                           Profesor dr Marko Špiler dodaje da epidemiološka situacija i korona dikriraju sve.

                           “Ako pronađemo model da i ovaj problem rešimo makar na delimičan način mislim da smo na dobrom putu”, kaže Špiler.

                            Prema pravilniku Ministarstva prosvete kao i do sada za učenike osnovih i prve tri godine srednje škole eksurzije će se organizovati u Srbiji dok maturanti mogu da putuju u inostrastvo.

                            Za sve učenike osnovnih i srednjih škola, izuzev maturanata, koji će i dalje moći da putuju u inostranstvo đačke ekskurzije biće organizovane isključivo u Srbiji u osam regiona.

                           Regioni u kojima će osnovci i srednjoškolci u prvom, drugom i trećem razredu, moći da putuju a koji su određeni novim pravilnikom su Vojvodina, zapadna Srbija sa Tarom, jugozapadna Srbija, Zlatibor, Uvac, Zlatar, južna Srbija Niš i Vranje, Valjevo, istočna Srbija, Beograd sa okolinom, ibarsko-kopaonički kraj.

                           Maturanti srednjih škola će moći da idu na ekskurzije kao i ranijih godina u Španiju,Francusku, Italiju …

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare