Izložba “Energetska tranzicija u Nemačkoj” u Leskovcu

LESKOVAC

 

Putujuća izložba o tranziciji energije u Nemačkoj, “Energetska tranzicija u Nemačkoj” (Energiewende) predstavljena je danas Leskovčanima u Leskovačkom kulturnom centru. Izložbu je organizovala nemačka ambasada u saradnji sa Centrom za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Na otvaranju izložbe gradonačelnik Goran Cvetanović rekao je da je Leskovac,  nakon Beograda prvi grad u kome je izložena ova postavka, što je indikator odlične saradnje leskovačke lokalne samouprave i nemačke ambasade. Nemačka je Leskovcu značajan ekonomski partner što se najbolje ogleda u kreditnom aranžmanu koji smo sklopili sa KfW bankom, vrednom 5,5 miliona evra.

„Nemački investitori su zainteresovani da ulažu u naš grad, imamo primer kompanije Falke, koja iz godine u godinu širi proizvodnju i zapošljava sve veći broj radnika. Leskovac će takođe, biti jedan od gradova Srbije u kome će biti otvoren prodajni objekat trgovinskog lanca “Lidl”. Sa Nemačkom imamo dobru saradnju i u oblasti obrazovanja, a sada i u oblasti energetske efikasnosti i prelaska na obnovljive izvore energije, što dokazuje i ova izložba.“

Vesna Aćimović, ataše za ekonomiju i ekonomsku saradnju ambasade Nemačke, rekla je da izložba o tranziciji energije u Nemačkoj omogućava da istražimo i da razumemo sve mane fosilnih goriva, a sa druge strane prednosti obnovljivih energija za ekonomski rast i kvalitet života budućih pokoljenja.

„Mnogo je razloga za prelaz na obnovljive izvore energije i za povećanje energetske efikasnosti. Neophodno je da se mi kao društvo shvatimo da se suočavamo sa globalnim klimatskim promenama i da se ne možemo dugoročno osloniti na energente koje su generacije pre nas koristile. Pritom moramo da vodimo računa da izborom obnovljivih izvora energije ne ugrozimo ekonomski rast i razvoj. Nemačka i Srbija obeležavaju punih 15 godina razvojne saradnje i  Nemačka je sa više od 6 milijardi evra izdvojenih sredstava najvažniji bilateralni donator Srbiji u približavanju Evropskoj uniji, jačanju privrede i poboljšanju životnog standarda građana. Nemačka pruža i indirektnu pomoć Srbiji kroz ekonomske fondove EU, u kojima učestvuje sa preko 20 posto. Sa ostalim članicama Evropske unije, Nemačka radi na smanjenju emisije štetnih gasova, a možemo da primetimo da se i Srbija približila ovom cilju jer se obavezala da poveća udeo obnovljive energije sa sadašnjih 21 na 27 posto. Pri tome veliki deo čini hidroenergija, čijem je korišćenju nemačka Vlada pomogla kroz rehabilitaciju hidroelektrane u Bajinoj bašti i Zvorniku i instalaciju prvog vetro-parka u Vojvodini, a sve to preko KfW razvojne banke.”

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare