Izbori i pravosuđe

BEOGRAD

U publikaciji “Izbori 2022. godine pred Upravnim sudom- pregled postupanja i odluka“ koja je danas predstavljena u Medija centru u Beogradu, Centar za pravosudna istraživanja analizira 484 presude Upravnog suda o izbornim sporovima i zaključuje da sudska zaštita, kao suštinski način zaštite izbornog prava, nije bila dostupna, efikasna i delotvorna.

U Srbiji se u poslednjoj deceniji beleži ozbiljno urušavanje vladavine prava kao jednog od osnovnih ustavnih načela. Predsednički, parlamentarni i lokalni izbori održani 3. aprila 2022. godine bili su, prema dostupnim podacima, izbori sa najviše povreda prava u poslednjih dvadeset godina.

Podaci pokazuju da su broj i vrsta okončanih izbornih sporova u nesrazmeri sa problemima sprovođenja izbornog postupka. Primera radi, nijedna žalba sudu nije podneta u vezi sa delovanjem medija u toku izborne kampanje iako je neravnopravno predstavljanje kandidata u medijima, isticano u pregovorima o izbornim uslovima kao glavni problem. Slično se može reći i za odluke koje se tiču postupka upisa u birački spisak, o čemu se odlučivalo u jednom postupku na republičkom nivou.

Izmene izbornih zakona tokom 2022. godine rezultirale su nedostupnošću pravnih lekova i mogućnošću različitih interpretacija i postupanja u istovetnim situacijama. 

Sednice na kojima je Upravni sud odlučivao nisu bile otvorene za javnost, a vreme utrošeno na rešavanje izbornog spora pred Upravnim sudom bilo je izrazito kratko. Upravni sud je samo izuzetno odlučivao u sporu pune jurisdikcije, a jedini oslonac suda za odluku bili su spisi drugih organa. Pravnosnažne odluke suda ukazuju i da nije razrešeno koja se dokazna sredstva mogu koristiti u izbornom sporu.

Primetna je tendencija nerešavanja suštinskih primedaba zbog odbijanja prigovora ili žalbe iz formalnih razloga. Takođe, učesnici u izborima ne poznaju u dovoljno instrumente pravne zaštite izbornog prava.

Iako u ovom trenutku ne mogu uzicati na izborni rezultat, odluke suda mogu ukazati na kvalitet izbornog procesa u celini i mogu preventivno delovati na buduća ponašanja učesnika u izborima.

Autori analize predlažu da se sa otklanjanjem postojećih nedostataka u izbornim postupcima i izbornim sporovima započne odmah, izmedju izbornih ciklusa, na svim problematičnim poljima – počev od izmene samog normativnog okvira, do informisanja najšire javnosti (građana i građanki) o izbornim pravima i instrumentima kojim mogu zaštititi ista.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare