“Dubočica” druga, “Vlasina” u zlatnoj sredini

LESKOVAC-VLASOTINCE


Pretposlednjim vikendom u novembru spuštena je zavesa na jesenju prvenstvenu fudbalsku sezonu u Srpskoj ligi ,,Istok”. Prvenstvena sezona krenula je 13.avgusta, a završena je 20.novembra. U 15 prvenstvenih kola odigrano je 140 utakmica.
Opšti je utisak da je jesenja prvenstvena sezona protekla, na fudbalskim terenima, u okvirima sportske korektnosti. Da ne bude sve kao da je bilo kajmaka i mleka ,,potrudila” se klupska administracija popovačke Budućnosti. Zbog određenih administartivnih nepravilnosti srpskoligaš iz Popovca ostao je bez sedam osvojenih bodova.
U 7.kolu Budućnost je kao gost u Meševu savladala istoimenu domaću ekipu sa 1:2, a već u narednom 8.kolu na svom terenu prosto je deklasirala ekipu OFK Brzi brod rezultatom 5:1. U oba ova slučaja dobijene utakmice izgubila je službenim rezultatom 3:0 , a bez jednog boda ostala je i u meču, na svom terenu, sa GFK Dubočica gde je rezultat bio nerešen 2:2. Komesar za takmičenje, kao i u predhodna dva slučaja i ovaj susret je registrovao službenim rezultatom 3:0 za protivničku ekipu. Prosto je za neverovanje, ako se zna da je administrativne poslove u klubu, obavljalo lice, koje slovi da dobro proznaje sve propise i fudbalske zakone, da načini takav propust i da ono što su igrači na terenu osvojili, jednostavno prospu van fudbalskog terena.
Ako se vratimo u skoru prošlost, od pre nekoliko godina, fudbalski klubovi sa teritorije Fudbalskog saveza Jablaničkog regiona igrali su zapaženu ulogu na fudbalskim terenima srpskoligaškog ,,Istoka”. Današnji predstavnici FSJO su leskovačka GFK Dubočica i Vlasina iz Vlasotinca. Nema među srpskoligaše ekipe Radana iz Lebana koja je, do skora, igrala zapaženu ulogu na terenima srpskoligaškog ,,Istoka”. A nema ni drugog predstavnika iz opštine Lebane, a to je ekipa Jedinstva iz Bošnjaca, koja se sada takmiči u Jablaničkoj okružnoj ligi FSJO. 


Pogotovo je sumorna i bolna priča Moravca Orion iz Mrštana. Uzlet ovog kluba, pod vođstvom Jovana Stankovića bio je munjevit i čak se stiglo i do Prve lige Srbije. Kako je bio munjevit uzlet, prizemljenje je bilo još teže i sa nažalost velikim posledicima i nada da se nešto, u skorije vreme može ,,ispeglati”. Moravac Orion je danas član Jablaničke okružne lige FSJO i kao poslednji na tabeli ima samo dva osvojena boda i skoro da je siguran putnik u niži stepen takmičenja. I to nije problem da se klub takmiči u nižem rangu takmičenja, već vreba opasnost da li će klub imati igrače za prolećni deo prvenstvene sezone, što bi proizvelo novu muku a to je odustajanje od daljeg takmičenja. Sada kada nema više u klubu Jovana Stankovića pojedini ljudi iz samog sela morali bi da se prihvate nezahvalnog posla i da klub spase daljeg propadanja, jer pre skoro dve decenije Moravac je bio ugašen i nije ga bilo u takmičenju.
Dva naša srpskoligaša sa teritorije FSJO, GFK Dubočica i Vlasina jesenju sezonu okončali, po oceni dobrih poznavalaca fudbalskih prilika na sasvim zadovoljavajući način. 
Leskovački srpskoligaš posle preležanih ,,dečjih boginja” na početku jesenje fudbalske sezone, na kraju je zavredeo plasman na drugoj poziciji i naziv vicešampiona. Jedno vreme bodovno poprilično odbegli pirotski Radnički u pravo vreme je ,,prizemljen” tako da sada Piroćanci imaju samo tri boda više od srpskologaša iz grada na reci Veternici. Naredna godina izuzetno je značajna za leskovačkog srpskoligaša, jer 2023.godina, je godina jednovekovnog obeležavanja trčanja za fudbalskom loptom u Leskovcu, a u isto vreme grad će dobiti nov multifunkcionlani fudbalski stadion po najvišim standardima koji propisuje UEFA. I zato kao šlag na tortu bio bi plasman GFK Dubočice u Prvu ligu Srbije, što i mnogobrojni ,,najvažnije sporedne stvari na svetu” i očekuju.
Fudbaleri Vlasine svojim plasmanom u ,,zlatnoj sredini” tabele mogu da budu polovično zadovoljni svojim učinkom. Zabrinjavajuća činjenica je da su,,Rosuljci” u grupi najneefikasnijih ekipa u ligi po broju postignutih golova. Jer postignutom pogotku puleni trenera Jovice Gmitrovića radovali su se samo u 15 navrata, dok je odbrana bila dosta šupljikava i nedovoljno spremna da očuva svoj gol, pa je tako golman Vlasine morao 22 puta da vadi loptu iz svoje mreže. Sve ovo govori da rukovodstvo Vlasine, u zimskom prelaznom roku, mora da revidira igrački kadar i da se pojedincima zahvali, a nove snage koje budu došle na ,,Rosulji” moraju svojim kvalitetom da donesu boljitak u igri i to gotovo u svim linijama tima. 
U životu kao i sportu je samo izvesna neizvesnost. I zato fudbaleri GFK Dubočice i Vlasine moraju u prolećnim mečeva da podignu nivo kvaliteta i borbenosti u svakom meču. Posebno ako žele da ostvare one ciljeve koje zavređuju oba kluba svojim dugim fudbalskim postojanjem moraće da se na fudbalskom terenu, tamo i gde mu je mesto, iskažu da su bolji od svog rivala i da u sportskom i viteškom nadmetanju pokažu da su bolji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare