Izabrani najbolji eko-reporteri u 2017. godini

LESKOVAC

Proglašeni su pobednici konkursa „Štedi resurse, ne bacaj, recikliraj!“ koji je organizovan u okviru međunarodnog programa Mladi Eko-reporteri.

Eko-reporteri iz OŠ “Marija Trandafil“ iz Veternika u svom članku „Bez sortiranja, nema recikliranja“ ukazali su da u širem centru Novog Sada postoji primarna selekcija, ali da u pregrađu u potpunosti nedostaje. Oni su napravili pravi mali istraživački poduhvat. Anketiranjem sugrađana videli su da većina ima volju da učestvuje u selekciji otpada, ali da nemaju uslova. Obilaskom gradske deponije postali su svesni da su neophodne promene i oni su spremni da započnu prvi korak ka reciklaži u svom školskom dvorištu.

Nikola Grković i Natalija Dojčinović iz Gimnazije u Velikoj Plani su nam u videu „Flaša život znači“ predstavili problem zagađivanja sredine plastičnim flašama kroz jednu drugačiju perspektivu. Oni su nam u intervjuu sa svojom sugrađankom pokazali da reciklažom možemo da sačuvamo mnogo više od naše životne sredine.

Lena Jovanović iz OŠ „Kralj Petar Prvi“ iz Niša, je kroz svoju priču „Naš odnos prema otpadu“ pokazala da primarna selekcija i reciklaža u dve od pet niških opština značajno smanjuje količinu otpada koji se odnosi na deponije.


Na konkursu je učestvovalo više od 140 eko-reportera širom Srbije i žiri sastavljen od predstavnika udruženja „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine“, RECAN fondacije i stručnih saradnika iz oblasti umetnosti i novinarstva imao je težak zadatak da izabere najbolje reportaže u formi članka, fotografije i videa. Žiri je doneo odluku da ove godine nagradi ukupno 14 radova.

Mladi su i ove godine izveštavali o problemima u životnoj sredini, predlagali rešenja gde god je moguće, a mnogi željni promena su otišli i korak dalje kako bi unapredili svoje okruženje. U gradovima širom Srbije, mladi su zasukli rukave, intervjuisali stanovništvo i radnike komunalnih preduzeća, sproveli ankete, a neki čak i organizovali lokalne reciklere da im pomognu sa odnošenjem različitih vrsta otpada.

Nagrade najboljim eko-reporterima biće dodeljene na 13. regionalnoj Konferenciji „Životna sredina ka Evropi – EnE17“, 5. juna 2017. godine u Beogradu, u prostorijama Privredne komore Srbije. Udruženje „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine“ u saradnji sa Privrednom komorom Srbije tradicionalno organizuju i održavaju regionalnu Konferenciju „Životna sredina ka Evropi“ (EnE) koja je prerasla u okupljanje stručnjaka i zainteresovanih za održivi razvoj i sektor životne sredine. Konferencija je istovremeno jedan od zvaničnih događaja kojim UN (UNEP) obeležava Svetski dan životne sredine.

Pobedničke radove sa ovogodišnjeg konkursa možete pronaći na ovoj stranici: http://feeserbia.com/izabrani-su-najbolji-eko-reporteri-u-2017-godini-2/

Međunarodni program Mladi Eko-reporteri u Srbiji se sprovodi od 2013. godine. Ovo je četvrta godina zaredom da eko-reporteri izveštavaju o lokalnim problemima i pokazuju spremnost da preuzmu inicijativu ka lepšoj i čistijoj budućnosti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare