Treći kongres kardionefrologije u Pirotu

NIŠ

Svaki drugi odrastao čovek ima visok krvni pritisak, a tek trideset posto pacijenata počne lečenje.
“ Od tih trideset posto polovina bude dosledna a polovina, kad mu bude bolje prekida terapiju, pa je opet u nekom trenutku nastavlja što je veoma loše za sam razvoj bolesti” – rekla je doktorka Sonja Radenković, predsednik Udruženja kardionefrolofa Srbije na danas održanoj konferenciji za novinre na kojoj je najavljen Treći međunarodni kongres kardionefrologije I hipertenzije.
„Hipertenzija je velika zagonetka, i dalje se ne zna njen tačan uzrok. Za hipertenziju je izuzetno važna genetika. Pstoji hipertenzija koja zavisi od soli, ogroman je uticaj spoljnih faktora, gojaznost. Živimo nezdravo, malo hodamo i izloženi smo stresu, sve su to faktori koji utiču na hipertenziju, kao i na pojavu svih udruženih bolesti srca i bubrega“, kaže prof. dr Sonja Radenković.
Treći međunarodni kongres kardionefrologije i hipertenzije biće održan od 11. do 13. maja u kongresnoj sali Analux hotela u Pirotu, najavljeno je danas na konferenciji za novinare. Tom prilikom biće obeleženo trideset godina postojanja Evropske škole kardionefrologije i petnaest godina kardionefrologije u Srbiji.

„Ovo je idealna prilika da kardiolozi i nefrolozi razmene iskustva i predstave nove metode u lečenju, dijagnostifikovanju, kao i nove lekove. Na Kongresu imamo 37 predavača, od kojih 15 dolazi iz Kanade, SAD, Italije, Slovenije, Bugarske i Makedonije. Oni će takođe predstaviti najnovija dostignuća i do sada ne objavljene radove i istraživanja”, izjavila je predsednica Udruženja za kardionefrologiju Srbije dr Sonja Radenković.
Učestvovaće preko 300 stručnjaka iz različitih medicinskih oblasti. Uz lekare učešće će uzeti farmaceuti, biolozi, hemičari, jer je ovo interdisciplinarna grana, koja se bavi udruženim bolestima srca i bubrega.
„ Često dođe pacijent i kaže „odakle meni sada bolestan bubreg ja sam uvek bio zdrav “ To su bolesti koje praktično idu nemo. Ne daju ni jedan znak a dolazi do propadanja organa”, kaže dr Radenković .

Neophodno ići na preglede jednom godišnje, kako bi svi na vreme reagovali, ukoliko dodje do neke vrste promene u organizmu,“preporučuje dr Sonja Radenković koja dodaje da su faktori rizika koji dovode do ovih oboljenja nekretanje, gojaznost, ishrana ali I genetska predispozicija.
Vrlo se često javlja veza srca i bubrega, jer se često događa da dolazi do oštećenja bubrega zbog primarne bolesti srca. Ne zna se tačan broj obolelih od udruženih bolesti srca I bubrega ali je evidentan porast. kaže dr Radenković. Nekada se najpre ispolji hipertenzija , nekada prvo dolazi do oštećenja bubrega pa tek onda hipertenzija, ali svakako postoji povezanost oboljenja
Prvi put na kongresu učestvuje Sekcija za medicinsku hemiju. Govoriće o dizajnu, sintezi I biološkoj aktivnosti potencijalnih novih agenasa za lečenje kardionefroloških bolesti.

„Konstantna je potraga za novim lekovima iz ove branše , i svuda u svetu, i veliki broj istraživačkih grupau zemlji i inostranstvu radi na razvoju novih lekova . Ovi lekovi će najpre proći in vitro ispitivanja a kasnije se pojaviti kao kandidati O tome će biti reči na predstojećem kongresu“, rekao je prof. dr Andrija Šmelcerović, član naučnog odbora Trećeg međunarodnog kongresa kardionefrologije i hipertenzije.
Kongres u Pirotu otvara Mario Timio iz Italije, osnivač kardionefrologije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare