Iz budžeta za četiri godine potrošili oko 50 miliona na atarske puteve

LESKOVAC

Jedan od velikih problema na koji nam ukazuju stanovnici seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Leskovca jeste i katastrofalno stanje atarskih puteva. Stanovnici iz više seoskih mesnih zajednica kažu da se meštani sami snalaze kako da popune rupe na putevima kojima idu do svojih njiva. Tako se na tim putevima nailazi na gomile šuta koji je neko istovario u pokušaju da koliko-toliko sanira problem.

Sa druge strane i iz budžeta Republike i grada uložen je novac u saniranje ovog problema, rečeno nam je u Odeljenju za privredu i poljoprivredu Uprave grada Leskovca.

Tokom perioda od 2014. – 2016. godine utrošeno je oko 50 miliona dinara za aktivno uređenje atarskih puteva na teritoriji grada Leskovca, kažu u ovvom odeljenju. Od ovog iznosa Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je učestvovalo sa 70%, dok je grad Leskovac učestvovao sa 30%. Navedena novčana sredstva je Grad povlačio iz ministarstva preko Programa uređenja atarskih puteva na teritoriji grada Leskovca apliciranjem na konkursima koje je navedeno ministarstvo raspisivalo za ovu namenu (konkursi su bili aktuelni zaključno sa 2016. godinom, a nakon toga Ministarstvo nije raspisivalo ovakvu vrstu konkursa direktno za uređenje atarskih puteva). U ovom periodu sanirano je oko 140 kilometara atarskih puteva koji se nalaze u nekih 70 katastarskih opština.

Programom mera za unapređenje uslova života lokalne zajednice na teritoriji grada Leskovca, u 2019. godini, predviđeni su i izvršeni radovi na revitalizaciji dela atarskog puta „Put za staro selo“ – KO Velika Grabovnica, u dužini od 900 metara. Ukupna vrednost radova iznosila je 844.952,40 dinara. 2020. godine izvršeno uređenje drugog dela deonice atarskog puta – KO Velika Grabovnica, na putu „Put za staro selo“ u dužini od 1090 m. Ukupna vrednost izvedenih radova iznosila je 969.600,00 dinara sa PDV-om. Izvedenim radovima u 2019. i 2020. godini završena je kompletna deonica atarskog puta od Velike Grabovnice do poteza Staro Selo, ukupne dužine od 1990 metara.

Programom mera za 2021. godinu predviđeni su radovi na revitalizaciji atarskog puta “Put za Moravu“, na teritoriji KO Drćevac. Izvršeni su radovi u ukupnoj dužini od oko 2.250m atarskog puta, izrada odvodnog kanala kao i iskop i postavljanje propusta za odvod atmosferskih voda. Ukupna vrednost radova iznosila je 1.081.200,00 din sa PDV-om. Završetkom radova, na ovoj deonici, poljoprivrednim proizvođačima se omogućava nesmetan pristup parcelama koje obrađuju u potezu od Drćevca ka Južnoj Moravi. U ovom području frekvencija kretanja i eksploatacija puta je velika tako da ova trasa zahteva redovno održavanje i uređenje, kako bi bila potpuno funkcionalna i kako se ne bi koristili alternativni putevi preko poljoprivrednog zemljišta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare