Regionalni centar za talente „regrutuje“ darovite osnovce

NIŠ

U Regionalnom centru za talente Niš u toku je završetak postupka identifikacije talentovanih  učenika i opredeljivanje za izbor tema za izradu stručnih i naučno-istraživačkih radova. Svojim stručnim i naučno – istraživačkim radovima učenici će se predstaviti na  10. Simpozijumu naučnog i umetničkog stvaralaštva mladih u aprilu 2023. godine.

                          „Učenici svoje radove rade iz 13 naučnih disciplina, koje obuhvataju, prirodne i tehničke nauke, društvene i humanističke nauke. Prema planu i programu Regionalnog centra za talente Niš, na početku svake školske godine evidentiraju se učenici koji su zainteresovani za rad u novoj školskoj godini. To su učenici VII i VIII razreda osnovnih škola i srednjoškolci, koji su predloženi od strane pedagoško psiholoških službi osnovnih i srednjih škola ili su se sami prijavili sa željom da postanu polaznici Centra“, kaže direktor Centra dr Dragan Topisirović.

                         Da bi postali polaznici Centra oni treba da budu identifikovani kao nadreni i talentovani učenici a za to je uslov uspešno uradjen test inteligencije i opštih sklonosti, kao i njihov uspeh u školi, potignuti rezultati na takmičenjima i dr.. Identifikacija nadarenih i talentovanih učenika za školsku 2022/23. godinu obavljeno je u Aleksinaćkoj gimnaziji, Gimnaziji u Kuršumliji i OŠ “Miloje Zakić” u Kuršumliji, OŠ “8.Septembar” u Pirotu, “Toplički heroji “ u Žitoradji, Srednjoj školi u Babušnici.

                   Imajući u vidu veliki broj evidentiranih učenika, testiranje ostalih učenika biće obavljeno do 17. decembra. Tu su učenici Gimnazije “ Bora Stanković”, “9. Maj”, “Stevan Srenac”, kao i iz OŠ “Stefan Nemanja”, “Ratko Vukićević”, “Radoje Domanović”, “Milan Rakić”, “Branko Miljković” iz Niša i dr.

                   „Značajno je napomenuti, da Regionalni centar za talente Niš prilikom testiranja učenikaobavlja i posao profesionalne orjentacije učenika, po čemu je jedinstven u sistemu Centara za talente u našoj Republici. Izrada testa inteligencije u školama van Niša je sprovedena od strane školskih psihologa, dok realizaciju testova i procenu profesionalne orjentacije obavlja dugogodišnji saradnik centra, profesor dr Slavko Milojković, psiholog“, dodaje Tpisirović.

                   Za nove polaznike ove školske godine evidentirutirano je 197 učenika i to 128 učenika osnovnih škola i 69 učenika srednjih škola.  Dosadašnji rezultati testa govore da je do sada 29 ucenika srednjih skola uspesno uradilo test inteligencije i opstih sklonosti. Takodje, 41 ucenik osnovnih skola je uspesno uradilo test i oni su se kvalifikovali za rad u Regionalnom centru za talente Nis. Konačni rezultati će biti poznati nakon 20. decembra.

                     Nakon obavljenog testiranja, novi polaznici će sa starim polaznicima biti uključeni u realizaciju programskih aktivnosti Regionalnog centra za talente Niš. To su pohadjanja nastavnih sadržaja iz pojedinih naučnih disciplina i uključenje u Program “Metodologije uvodjenja mladih u naučno istraivači rad”. Ucenici ne snose nikave troskove za pohadjanje aktivnosti u Centru.

                    Naime, učenici koji se opredele da rade stručne i istraživačke radove, dobiće mentore i pod njihovim nadzorom radiće istraživanja i njih će pretočiti u radove sa kojima će se predstaviti na simpozijumu i regionalnom takmičenju talenata koje će biti održano početkom maja sledeće godine u Nišu.

                     „ Uprkos činjenici da poslednjih godina centru nedostaju finansijska sredstava za rad, obzirom da je Ministarstvo prosvete preusmerilo sredstva za pokriće organizacije takmičenja, a i od lokalne samouprave nema srestava, Regionalni centar za talente Niš će i ove školske godine nastaviti sa uspehom realizaciju svojih programskih aktivnosti“, ističe Topisirović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare