Italija protiv promena granica

PRIŠTINA

Ministar spoljnih poslova Italije Luiđi Di Maio poručio je danas u Prištini da njegova zemlja odlučno odbacuje razgovore o promenama granica na Balkanu.

Di Majo je, u govoru u Skupštini Kosova, rekao da je „samo konkretna evropska perspektiva u stanju da preokrene obnavljanje nacionalizma i određene političke avanture, koje bi vratile Balkan 30 godina unazad.“

Dodao je da je Italija zainteresovana za zemlje na Zapadnom Balkanu i da one imaju stabilnu tržišnu ekonomiju, prenosi Radio slobodna Evropa.

„Ne može se reći da je Evropa ujedinjena pod jednim krovom, sve dok Zapadni Balkan ne bude deo Evropske unije”, rekao je on.

Govoreći o dijalogu Kosova i Srbije, Di Majo je rekao da se moraju zatvoriti sva otvorena pitanja između zemalja na Balkanu.

Kako je rekao, Kosovo u procesu dijaloga nema čega da se plaši, jer je zagarantovana nezavisnost i teritorijalni integritet.

“Dijalog Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije, je od istorijskog značaja”, ocenio je.

„Da biste mogli da gledate unapred, potrebna vam je politička vizija i snaga da biste napravili konkretne korake ka pomirenju”, rekao je on, uz napomenu da se mora raditi na rasvetljavanju sudbine nestalih lica.

Prethodno je premijer Kosova Aljbin Kurti rekao da je kosovska strana otvorena za dijalog sa Srbijom u cilju međusobnog priznanja.

„Kosovo je iskreno zainteresovano za rešenje ovog problema, ali rešenje može biti samo priznanje naše nezavisnosti, koju priznaje većina država“, ponovio je Kurti, prenosi RSE.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare