Istorija belgijskog stripa u Leskovcu

LESKOVAC

U Narodnom muzeju u Leskovcu otvorena je izložba „Istorija belgijskog stripa“. Radi se o pratećoj manifestaciji Balkanska smotra mladih strip autora. Budući da se ove godine obeležava 90 godina od pojave Tintina, begijskog strip autora Eržea, gost Balkanske smote ove godine je strip Kraljevine Belgije.

Izložbu je otvorio Piter Bolan koji je podsetio okupljene i jednog od organizatora Marka Stojanovića, da je pre dve godine dobio poziv da dođe i da gostuje na televiziji, gde su ga pitali kada će uraditi izložbu belgijskog stripa.

„Prošle godine smo kao džentlmeni dali prednost damama i ovde smo upriličili izložbu francuskog ženskog stripa, a ove godine smo uradili izložbu belgijskog stripa. Teško je uraditi jednu izložbu na kojoj će se pokriti čitava raznolikost belgijske strip scene. Ali, ovde imamo primerke stripova iz 1940. godine, kada je naša strip scena nastala.

Tu ima puno primera koji su nastali kasnije, ako što su Erže ili Franken, a imamo i primere nastale novijih datuma. Nadam se da ćete uživati u malom delu našeg nasleđa i onoga što čini nacionalni identitet Belgije.“

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
win
win
4 godine pre

Ovo takmicenje izmedju muzeja i kulturnog centra u tome ko ce vise prostora dati crtanju stripova doprinosi razvoju ovog talenta kod mladih, povezuje ih sa ostvarenim strip crtacima, pruza informacije o adresama za konsultacije, podseca na korene stripa kod nas…