Inicijativa da ZZJZ u Vranju dobije ime dr Toma Jovanović

Ukoliko Ministarstvo zdravlja bude dalo zeleno svetlo, Zavod za javno zravlje u Vranju nosiće ime utemeljivača razvoja preventivne medicine na području Vranja, dr Tome Jovanovića.

dr Jovanović (1)

Ovaj Vranjanac rođen je krajem 19. veka. Bio je među prvom generacijom studenata na Medicinskom fakultetu u Beogradu, ali je diplomirao u Zagrebu 1925. godine.

Službovao je u Beogradu, Skoplju, Velesu, Leskovcu gde je osnovao Dom narodnog zdravlja, zatim Bitolju, Nišu, Smederevu i Vranju.

Specijalizirao je u Parizu iz oblasti malariologije 1931. godine. Službu preventivne medicine u sklopu Doma narodnog zdravlja u Vranju preuzeo je 1933. godine.

dr Jovanović (2)

Budući da je Vranje posle prvog svetskog rata sa novoizgrađenom modernom zgradom Gimnazije postalo školski centar za ceo vranjski okrug, pa i gnjilanski kraj, zdravstvena zaštita školske dece bila je prva briga dr Jovanovića.
Posvetio se prevenciji protiv malarije koja je u to vreme harala vranjskim krajem. Program edukacije i rezidualna terenska prskanja  dali su za to vreme odlične rezultate.

Za svoj dugogodišnji samopregoran rad dr Jovanović je dobio mnoga stručna i društvena prizanja. Međutim, ni jedna ulica ni zdravstvena ustanova ne nosi ime ovog poznatog Vranjanca.

Zato je ovaj predlog ZZJZ vredan pažnje, tim pre što je dr Jovanović od 1945. do 1960. godine bio direktor Higijenskog zavoda u Vranju.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o
Проститутки Бишкека