Ima li u Vranju slobodnih novinara?

VRANJE

 

U organizaciji Sindikata novinara Srbije u Vranju je organizovan okrugli sto na temu „Dostojanstvenim radom do profesionalog novinarstva“. To je i naziv projekta koji je je finansijski podržan iz budžeta grada Vranja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja za 2017. godinu.

Sindikat novinara Srbije zalaže se da se edukacijom novinara, medijskih radnika, poslodavaca i lokalne samouprave uspostavi socijalnoi-ekonomski dijalog, rekla je zamenica predsednice SINOS, Miroslava Stošić, novinarka Radio televizije Vranje.

„Krajnji cilj je potpisivanje kolektivnog ugovora bez koga se ne može računati puno ostvarivanje prava novinara i medijskih radnika, koja garantuju međunarodne konvencije, Ustav Srbije i Zakon o radu“, istakla je Stošićeva.

Dragana Čabarkapa, predsednica SINOS  kaže da nema slobodnih medija bez slobodnih novinara, koje mora da štiti kolektivni ugovor.

„U Srbiji postoji velika opstrukcija osnivanja sindikata, pa čak i otvorena zabrana uz pretnju otkazom.  S druge strane, poslodavci namerno koče početak rasprave o kolektivnom ugovoru, jer bi u tom slučaju došli u tešku finansijsku situaciju.
Nama ne ostaje ništa drugo nego da se borimo, jer je to borba za javni interes“, smatra Čabarkapa.

On aje rekla da u Srbiji konkretnu institucionalnu podršku još uvek nemaju, ali imaju Evropske i Svetske federacije novinara koje nastoje da medijski radnici naše zemlje imaju isti tretman i zaštitu u svetu.

Sindikat novinara Srbije ima svog predstavnika u radnoj grupi koja priprema novu medijsku strategiju koji će insistirati da u ovaj dokument uđe član po kome će jedan od kriterijuma za dodelu medijskih projekata biti postojanje sindikata.

Na okruglom stolu govorio je i direktor Radio televizije Vranje, Zoran Veličković, koji je bio u ulozi poslodavca i koji je rekao da je u ovoj medijskojn kući sindikalni rad oduvek postojao.

On je podsetio da je RTV Vranje pre više od 14 godina bila pred potpisivanjem kolektivnog ugovora, ali da su političke prilike to zaustavile. Izrazio je nadu da će, kada se stanje stabilizuje, biti prvi koji će potpisati kolektivni ugovor.

Na skupu je zaključeno da medijskim radnicima radna prava može garantovati samo potpisivanje granskog kolektivnog ugovora.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare