Gran pri “Naisa” 54. Filmskih susreta Tihomiru Staniću

NIŠ

Najveća nagrada  Festivala Filmskih ostvarenja, Gran pri “Naisa” za najbolje glumačko ostvarenje na 54.  “Filmskim susretima” u Nišu pripala je Tihomiru Staniću za ulogu Dagija u filmu “Delirijum tremens”, odlučio je tročlani žiri u kome su bili Nela Mihajlović, Goran Radaković i Tamara Aleksić a uručena je na ceremoniji zatvaranja jedinstvenog filmskog festivala u Nišu.

Primajući nagradu Stanić je rekao da je film “Delirijum tremens” posvećen našem velikom glumcu Predragu Ejdusu. On je nagradu posvetio stanovnicima sela Rakita koji se bore protiv izgradnje mini hidro-elektrane u svom selu.

“Da bi dolazili ovde još niz godina i decenija, da bi smo mogli uopšte da stvaramo u pozorištu i filmu treba i da preživimo, a života nam nema bez vode i vazduha. U ime svoje dece, svojih ćerki Milene i Sofije i u ime vaše dece jer se o njihovoj budućnosti radi, u ime svih nas, upućujem vam molbu i apel sačuvajmo reke Stare planine”, istakao je Stanić uz gromoglasan aplauz publike na dupke punoj Letnjoj pozornici u Nišu

 Nataši Ninković  je pripala nagrada “Carica Teodora” za najbolju žensku ulogu na festivalu.

Sergeju Trifunoviću je pripao “Car Konstantin” za najbolju mušku ulogu.

Nataša i Sergej su  nagradjeni za uloge Vide i Baneta u filmu “Ajvar”, a oboje su svoje nagrade posvetili svom “klasnom drugu” sa Glumačke akademije, prerano preminulom glumcu Nebojši Glogovcu.

Trifunović je, zahvaljujući se na nagradi, rekao da je to njegova prva nagrada na festivalu u Nišu i u šali dodao da ni Nataša Ninković ni on, ne bi bili nagradjeni da predsednica žirija nije njihova “klasna” drugarica sa akademije i Natašina venčana kuma Nela Mihajlović.

“Kad to znate jasno vam je kako smo dobili nagrade. Aplauz za nepotizam, Srbija je zemlja korupcije”, izjavio je Trifunović.

Povelju za izuzetnu žensku ulogu žiri je dodelio Snežani Bogdanović za ulogu u filmu “Šavovi”, a za izuzetnu mušku ulogu nagradjen je Marko Baćević, takodje za ulogu u filmu “Šavovi”.

Glumica Vesna Čipčić osvojila je priznanje za najbolju žensku epizodnu ulogu u filmu “Ajvar”. Najbolju epizodnu mušku ulogu, po mišljenju žirija, ostvario je Radovan Vujović u filmu “Kralj Petar Prvi”.

Nagrada za debitantsku ulogu pripala je Milanu Kolaku za ulogu u filmu “Kralj Petar Prvi”.

Nagrada “Milan Mandić Manda” za najkomičniju ulogu pripala je glumcu Vlasti Velisavljeviću . Ovo je treća godina zaredom da se na Filmskim susretima dodeljuje nagrada za najkomičniju ulogu koja nosi ime prerano preminulog glumca.  

Na festivalu je uručena i nagrada glumcu koji je dobio najveći broj glasova publike i to priznanje pripalo je Nataši Ninković za ulogu Vide u filmu “Ajvar”.

Filmski susreti su, tradicionalno, zatvoreni velikim vatrometom, a zatim je usledila projekcija nove epizode serije “Senke nad Balkanom” i projekcija dokumentarnih filmova “Kude je taj Niš” i “Poslednji YU filmski romantik”.

Na ovogodišnjim “Filmskim susretima” publika je u takmičarskom programu imala priliku da vidi 12 filmova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare