Građanska Vojvodina: Solidarnost sa predsednikom NDNV-a, kazne za one koji prete smrću

NOVI SAD

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina poziva nadležne organe u Srbiji da pod hitno pronađu i krivično sankcionišu osobe koje su pretile smrću predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedimu Sejdinoviću. Građanska Vojvodina poziva organizacije civilnog društva, javne ličnosti i građane Srbije i Vojvodine da osude napade i poziv na linč Sejdinovića i tako iskažu solidarnost.

“Samo nekoliko reči koje je Sejdinović uputio kao kritiku na temu izostanka suočavanja s prošlošću u Srbiji, kao i njegovo podsećanja na zlikovačku politiku srbijanskog režima iz devedesetih godina 20. veka, koju su karakterisali ratni pohodi i jezivi zločini počinjeni nad građanima susednih ali i sopstvene države, izazvalo je buru u javnosti i dovelo do pretnji smrću i teških uvreda, koje su pristigle sa svih strana. Oni koji su pretili bili su ohrabreni i izjavama pojedinih vladajućih političkih partija.

Kao dosledni kritičar agresivne nacionalističke politike, ovim hrabrim gestom Sejdinović je po ko zna koji put ukazao na činjenicu da se u našem društvu i dalje tendenciozno gura u zaborav vreme nedavnih ratova, čime se želi izbeći odgovornost za politiku devedesetih.

Solidarnost sa Sejdinovićem predstavlja civilizacijski čin, koji ne označava samo fizičku zaštitu pojedinca, već predstavlja odbranu prava na kritički stav, odbijanje pristajanja na ćutanje i zaborav.

Ukoliko nadležni organi gonjenja ne procesuiraju osobe koje su pretile smrću Sejdinoviću, to će biti još jedan znak da je u Srbiji na delu pokušaj suspendovanja drugačijeg mišljenja. A od neprocesuiranja nasilnika i onih koji prete smrću do fizičkih nasrtaja na neistomišljenike samo je jedan korak”, navodi se u saopštenju .
Građansku Vojvodinu čine:
Centar za regionalizam, Novi Sad
Građanska akcija, Pančevo
Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad
Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Novi Sad
Građanski fond Panonija, Novi Sad
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Beograd-Novi Sad
Centar za interkulturnu komunikaciju, Novi Sad
Vojvođanski građanski centar, Novi Sad
Centar građanskih vrednosti, Subotica

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare