Počeo LIFE , nagrada Slavku Štimcu

 

LESKOVAC

U Leskovcu je večeras otvoren  deveti Leskovački internacionalni filmski festival (LIFE)  na kome će,  u takmičarskom delu,  biti prikazano 12 filmova sa prostora bivše Jugoslavije.

 

Festival je simbolično otvorio , pred prepunom salom leskovačkog Narodnog pozorišta, glumac  Predrag Miki Manojlović .

Nagradu za afirmaciju filmske umetnosti, koja nosi ime proslavljenog reditelja Živojina Pavlovića ove godine dobio je Slavko Štimac.

Velika je čast dobiti ovakvo priznanje, rekao je Štimac.

slavko-stimac-1

„Živojin Pavlović je meni posebno drag ne samo zbog svog izuzetnog doprinosa filmu na ovim prostorima, a i šire, nego i zbog njegove lične hrabrosti i doslednosti koja ga je odlikovala tokom njegovog stvaralačkog života,“ dodao je on.

Predrag Miki Manojlović je,  čestitajući Slavku Štimcu na ovoj nagradi, čestitao i na fenomenu koji je, kako je priznao, za njega oduvek bio neobjašnjiv.

„Zbog toga što je tvoja ljudskost i sadržaj koji kamera tako dobro i tako neugodno ume da otkrije u čoveku, u tebi otkriva ono što je najbolje i najlepše što čovek može da ima i to od kad si imao 11 godina do danas. Bilo mi je veliko zadovoljstvo što sam imao tu čast da sa tobom se pred kamerama razmenjujem, a posebna mi je čast bila i zadovoljstvo kada si prvi put stao na pozorišnu scenu i kada smo radili čuvenu predstavu „Čekajući Godoa“., rekao je Manojlović.

Govoreći o Živojinu Žiki Pavloviću, Miki Manojlović je rekao da se radi o čoveku koji je, uz Makavejeva i Sašu Petrovića, mama i tata jugoslovenskog filma.

„Bez njih ne bi bilo ni nas do sada nagrađenih. Ne bi bilo ni mnogih filmova koji su se kasnije stvorili. Ne bi bilo tzv. „crnog talasa“ koji je stvorio Žika Pavlović, a Tito zabranio. Ne bi bilo ni „praške škole“, jer ne bi imala na šta da se osloni. Dakle, Žika Pavlović, slikar, pisac i režiser je ogromna ličnost koju smo imali i koja je zaista jedna univerzalna evropska pojava,“ podvukao je Manojlović.

Manojlović je publici preneo i svoje utiske koje stekao tokom svog kratkog boravka u Leskovcu.

„Veoma sam se iznenadio, nije digresija, stanjem Doma kulture koje je izvanredno, a posebno ljudima s kojima sam proveo sat-dva tokom promocije knjige. Ono na čemu posebno čestitam je zgrada ovog pozorišta. To je zgrada koja ima sve uslove, duboku scenu, imate izvanredno pozorište.“

life-9-otvaranje-1

Direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić   rekla je da ova manifestacija prevazilazi lokalne okvire i zauzima važno mesto na mapi najprestižnijih programa Srbije, a to svojim prisustvom potvrđuju brojni novinari i gosti koji su specijalno zbog ove prilike došli u Leskovac.

To obavezuje da svake godine festival bude sve bolji i bolji, smatra ona.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović podsetio je da je upravo on imao tu čast da otvori prvi LIFFE, koji je u međuvremenu postao prepoznatljiv i van granica naše zemlje.

„Ovaj festival govori samo jednim jezikom, jezikom filma i svake godine uspeva da iznova obriše granice između država nekadašnje Jugoslavije. Verujem da će poštovaoci filma u našem gradu narednih dana uživati u sjajnim filmovima. Nastavićemo i dalje da radimo na decentralizaciji kulture, na dovođenju eminentinih umetnika u Leskovac, jer kultura je ogledalo svakog grada“, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Nakon zvaničnog otvaranja publika je imala priliku i da vidi prvi film iz takmičarskog dela „Ime: Dobrica, prezime: nepoznato“ u kome glavnu ulogu igra upravo Slavko Štimac. Nakon projekcije publici su se, uz Štimca, poklonio deo ekipe filma, mlada glumica Helena Jakovljević, glumac Branislav Lečić, reditelj Srđa Penezić i producent Vesna Golubović.

Veče je završeno nastupom hora Viva Vox.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Nil Armstrong nije bio prvi čovek na Mesecu!
Nil Armstrong nije bio prvi čovek na Mesecu!
7 godine pre

Konačno smo saznali šta je to što povezuje prvi LIFFE sa prvim girosom i prvim toaletom na groblju.