Grad Niš potpisao poseban kolektivni ugovor sa sindikatima javnih preduzeća

NIŠ

Danas je u Gradskoj kući gradonačelnik Niša Drako Bulatović potpisao poseban kolektivni ugovor  sa predstavnicima Samostalnog sindikata u komunalno-stambenoj delatnosti Grada Niša i Sindikata „Nezavisnost . Na osnovu potpisanog Posebnog kolektivnog ugovora ova preduzeća će doneti ili prilagoditi svoje Pojedinačne kolektivne ugovore.

Današnjim potpisivanjem ugovora između grada Niša, komunalnih preduzeća kojim je Grad osnivać,  stvoren je dobar osnov za postizanje većih prava zaposlenih u niškim javnim preduzećima I veća transparentnost rada preduzeća – rečeno je prilikom potpisivanja kolektivnog ugovora.

Gradski kolektivni ugovoro je istekao pre nekoliko godina tako da će današnjim potpisivanjem sva javna komunalna preduzeća imati kolektivne ugovore na osnovu koga će praviti posebne klektivne ugovore.

“Zahtevi sindikata su bili opravani i neopravdani, kako u kom delu, i mi smo kao grad pokušali da nađemo kompormisno rešenje. Zahvalan sam predstavnicima sindikata i grada jer smo bili spremni na kompromise. Ispoštavali smo i zahteve sindikata za minuli rad i bolovanje do 30 dana”, rekao je gradski većnik Igor Vojinović. Po njegovim rečima potpisani Posebni kolektivni ugovor uticaće na povećanje prava zaposlenih, ali i na bolje uslove rada, veću uključenost sindikata u sam proces rada

Vojinović je istakao da je od posebnog značaja i to što će na osnovu ovog ugovora biti moguće povezivanje radnog staža u svim JKP čiji je osnivač Grad Niš.

„Ljudi su prelazili iz jednog preduzeća u drugo i po, do sada, važečim aktima gubili su pravo na jubilarnu nagradu. Sada smo precizirali da se radni staž računa u svim JKP čiji je osnivač Grad“, naglasio je Vojinović.

Vojinović je rekao da pored komunalnih preduzeća ovaj ugovor obuhvata i Sportski centar Čair, jer njihovi zaposleni pripadaju sindikatima čiji su predstavnici potpisali ovaj ugovor.

Grozdan Mitić, predsednik Samostalnog sindikata u komunalno-stambenoj delatnosti Grada Niša, rekao je da je potpisivanjem ovog Kolektivnog ugovora učinjen jedan veliki korak, kao i to da su pregovori trajali oko šest meseci.

On je dodao da je posebno zadovoljan što su uspeli “da se izbore” da se radnicima koji su prelazili iz preduzeća u preduzeće zbog njihove transformacije prizna staž i oni dobiju jubilarne nagrade što je do sada bilo nemoguće.

“Što se tiče zarade tu nismo mogli da pravimo ustupke zbog uredbe koja ograničava masu zarada i gde ne sme da se naršava zarada samo ako napreduje u poslu gde se traži saglasnot Veća i Republike”,dodao je Mitić. “ Morali smo i mi da popustamo u nekim pitanjima ali ne ništa što bi bilo štetno po zaposlene”.

Oliver Cvetković, koordinator Sindikata „Nezavisnost“, naveo je da ovaj Kolektivni ugovor za zaposlene znači sigurnost u smislu opstanka, tehnološkog viška i budućnosti.

„Očekujemo mnogo više, mnogo bolje, ali dobili smo dosta toga što smo zahtevali, kao recimo, bolovanje od 70 odsto. Očekujemo da kada stupi na snagu promena o smanjenu zarada potpišemo aneks ugovore o povećanju plata“, rekao je Cvetković.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o
Проститутки Бишкека