Ogranak SANU u Nišu zadovoljan svojim rezultatima

NIŠ

Ogranak SANU u Nišu postoji već tri godine . Za te tri godine  organizovao je 85 aktivnosti . U  odnosu na uporednu 2017. godinu one su za 30 do 40 posto brojnije – čulo se danas u zgradi Univerziteta gde je zasedao Izvršni odbor SANU.

“To već nešto znači, ali su sve ove aktivnosti i po sadržaju mnogo kavlitetnije, tako da očekujemo da ove godine budemo na istom nivou”, rekao je  je akademik Ninoslav Stojadinović.

Na sednici je, između ostalog, bilo reči o pitanjama koja su od značaja kako za rad SANU, tako i Ogranka SANU u Nišu, kao i o pitanjima za njihov dalji razvoj. Sednici je prisustvovalo svih šest redovnih članova SANU iz Niša a predsedavao je prvi čovek SANU Vladimir Kostić.

“Stepen aktivnosti koji smo imali u Nišu je prevazišao sva naša očekivanja”, istako je akademik Vladimir Kostić, predsednik SANU. “Čak do izvesnog nivou opterećenja tehničkog-tehnološkog ali smo i to prevazilazili na različite načine tako da mi se čini da je to mesto u kome se u svakom trenutku svakog dana nesto dešava. Održano je dosta predavanja iz svih oblasti, organizovane su izložbe, nizali su se događaji iz nedelje u nedelju što je sve nas u SANU pomalo iznenadilo ali prijatno. Sa ljudima u Nišu koji vode ovaj ogranak i koji su razvili sve ove aktivnosti sada bismo mogli da napravimo korak dalje i da ih dovedemo i na jedan viši nivo.”, kaže Kostić.

Na sednici se podsetilo da je za dopisnog člana SANU nedavno izabran profesor dr Vlada Veljković iz Leskovca.

“Mislim da je taj izbor pokazao da nije tačno da je glava okrenuta od juga jer je jedan autohtoni naučnik iz samog Leskovac primeljen za dopisnog člana SANU za mene je zadovoljstvo, a to znači i da se širi intelektualna geografija same akademije”, dodao je Kostić.

 “Imamo 23 projekta iz svih oblasti, obeležavanje važnih datuma, tu su i okrugli stolovi, problemi demografske prirode, zdravstvene teme. Organizovano je preko 30 javnih predavanje , 4 gosta iz inostranstva, a među predavačima su bili i Nikola Hajdin, Milosav Tešić, i drugi. Imamo saradnju i sa Pirotom i Leskovcem iz ekonomije. Nismo zanemarili ni kulturu, pa smo tako organizovali 6 izložbi. Praktično smo svakog drugog meseca imali jednu izložbu koje smo organizovali u saradnji sa Narodnim muzejom i Fakultetom umetnsoti. Osim toga organizovana su i pet koncerata, štampali smo monografije, zbornike”, rekao je danas akademik Ninoslav Stojadinović.

Ovom sednicom  Izvršni odbor SANU  nedvosmisleno je pokazao  želju rukovodstva doprinese ravnomernom regionalnom razvoju Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare