Grad kupio zgradu u centru za Galeriju savremene umetnosti

NIŠ

Galerija savremene likovne umetnosti  u Nišu do kraja godine mogla bi da se useli u novi prostor u ulici Generala Milojka Lešjanina 39. Ova odluka usvojena je na Gradskom veću i da bi bila realizovana trebalo bi da dobije saglasnost gradske Skupštine.

Galerija Savremene umetnosti je nedavno ostala bez prostora jer je Agencija za restituciju donela odluku o vraćanju zgrade vlasnicima.

Cena za ovaj prostor iznosi oko milion i devetsto hiljada evra I kupljena je od firme “Monikom”  U zgradu površine oko 2000 kvadrata trebalo bi da budu smeštena I druga niška javna preduzeća I neki delovi Gradske uprave.

Kako je danas rečeno na sednici Gradskog veća Grad ima dosta “usitnjenog” poslovnog prostora,što  nije dovoljno da se smeste javna preduzeća, kao i Galerija savremene likovne umetnosti.

Sredinom jula grad je objavio oglas za kupovinu objekta I na oglas se javilo samo jedan ponuđač- Monikom.

“Odlučili smo se na pribavljanje jednog takvog prostora koji će da zadovolji potrebe što se tiče površine, a i lokacijski da bude otprilike u užem centru grada. Nažalost pristigla je samo jedna ponuda, nije bilo konkurencije, ali ta ponuda zadovoljava uslove koji su propisani Zakonom, Uredbom Vlade Srbije i našim dokumentima – rekao je načelnik Gradske uprave  Ljubiša Janić. On je pojasnio da osim Galerije u podrumu, kada se adaptira i prilagodi, mogao da bude smešten depo, u kome će biti čuvana vredna umetnička dela.

“ Imam saznanja da u podrumu postoji podrum koji ima sve uslove za depo galerijski, uz određenu adaptaciju , što se tiče vlažnosti , temperature, tako da ćemo tu da stvorimo uslove za čuvanje vrednih umetničkih slika I drugih dela kojima Galerija raspolaže”, rekao je Janić.

Grad je u kupovinu objekta uložio novac od objekata koji su tokom ove godine otuđena , prodata po znatno višim cenama po kvadratnom metru.

“Mi smo prošle godine prodali ili otuđili poslovni prostor negde otprilike 9.000 evra po metru kvadratnom prosečno. Ovaj smo pribavili za negde oko 1.000 evra prosečno, tako da vidite kolika je razlika ostvarena. Tako da ono obećanje od prošle godine, da ćemo taj novac uložiti u novi poslovni prostor da se ne bi to tek tako potrošilo, ovim putem smo i rešili – rekao je Janić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare