Godišnjica 5. oktobra

BEOGRAD-LESKOVAC

Na današnji dan pre 21 godinu velikim demonstracijama građana Srbije okončana je vladavina  predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Protesti u centru Beograda su tada organizovani pošto je Izborna komisija osporila pobedu kandidata Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice na izborima za predsednika SRJ, održanim 24. septembra 2000. godine.

Koalicija 18 opozicionih stranaka je tvrdila da je njihov kandidat osvojio 52,54 odsto glasova i odbacila mogućnost održavanja drugog kruga.

Pristalice DOS su od ranog jutra pristizale u Beograd, organizovano iz cele Srbije, a tokom protesta u Beogradu, zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici.

Protesti u Leskovcu

Policija je tokom popodneva prestala da pruža otpor i mahom se pridružila građanima.

U večernjim satima 5. oktobra 2000. građanima se sa terase Skupštine grada Beograda obratio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

U Beogradu danas  Novi optimizam i Građanske inicijative povodom 21. godišnjice petooktobarskih promena organizuju skup “(Od)Ustani Srbijo!?!!”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare