Gimnazijalka iz Vranja pobednica Međunarodnog konkursa ilustracija „Mi smo Dostojevski”

VRANJE

Vedrana Gačić, učenica Gimnazije „Bora Stanković“ u Vranju pobedila je na Međunarodnom konkursu ilustracija „Mi smo Dostojevski“.

Mogli su da učetvuju kandidati iz celog sveta ilustracijom samostalno odabranog dela velikog ruskog pisca u formatu po želji.

Konkurs je završen 26. avgusta, a pobednici će dobiti specijalne nagrade Ruskog doma, saopštili su iz vranjske gimnazije.

„Drago mi je što je organizovan ovaj konkurs gde je i doprinos kandidata trebalo da zadovolji visoki standard i pokaže radovanje zato što je autor kakav je Dostojevski postojao, što možemo da čitamo njegova dela i pokažemo njihovo poznavanje na kreativni način. Čast mi je što moj rad figurira kao najbolji i zadovoljstvo mi je da takvo priznanje dobijem kao predstavnica Srbije, Vranja i svoje škole“,  rekla je Vedrana.

Ona je dodala da je u procesu stvaranja, jedino teško bilo odlučiti koje delo iz tako bogatog korpusa izvanrednih i inspirativnih dela Dostojevskog odabrati.

„Moj rad predstavlja vrlo lepu, ređe poznatu kratku priču Dostojevskog – ,,Malьčik u Hrista na ёlke“. Ova priča me je posebno inspirisala i odmah sam je zamislila kao strip, osmislila sam razvoj radnje stripa te ilustrovanjem i odabirom relevantnih delova teksta tu ideju realizovala. Drago mi je što taj rad sada, precizno kao što to čini bazično delo Dostojevskog, prati želju ovog velikog pisca da probudi savest u ljudima i pomaže da svet posmatramo očima deteta. Dopada mi se spoj konceptualnog razmišljanja, originalnosti, kao i izrazitog individualnog talenta, koji je ovaj konkurs iziskivao. Ovo učešće i priznanje ulepšali su mi ovo leto“, rekla je Vedrana.

Konkurs je, povodom dva veka od rođenja Fjodora Dostojevskog, organizovao Ruski dom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare