Filipović: Preskupo “štedljivo” ulično osvetljenje

LESKOVAC

Čudno je da se za posao vredan 9,5 miliona evra javi samo jedna firma., kaže u intervjuu za  Regionalnu informativnu agenciju JUGpress Nenad Filipović, predsednik Gradskog odbora Jedinstve Srbije ,  poslanik u Skupštini Srbije i odbornik u Skuštini grada Leskovca.

Dodaje da se ovde radi o par miliona evra para građana Leskovca kojima će grad plaćati privatnom partneru.
On ovako komentariše ugovor o uličnom osvetljenu sa firmom   “Keep Light”  koji je potpisan na petnaest godina.

JUGpress: Jedan od projekata sa kojim ste se vrlo često bavili na sednicama Skupštine Grada Leskovca je novi ugovor o uličnom osvetljenju u Leskovcu. Šta je po vašem mišljenju najspornije u tom ugovoru koji je bio povučen iz skupštinske procedure, pa ponovo vraćen bez ikakvih izmena?

NF: Bitno je da neko poput vas ili mene i drugih odbornika ukaže građanima na neke stavri za koje smatramo da nisu legalne ili da izrazimo sumnju u legalnost takvih stvari. Ja sam o tome više puta na samoj skupštini govorio još 2013. godine i moram da kažem da je led osvetljenje potrebno Leskovcu. Da smo mi tada uveli led osvetljenje mi bi imali već 7, 8 godina uštede. Dalje, bila bi i veća bezbednost saobraćaja i celokupne društvene zajednice, kao i poboljšanje ekološke sredine, jer led tehnologija emutuje 80% manje ugljen-dioksida. Zato ja i podržavam ovaj projekat, ali kada ima prave parametre.

Ali, uočio sam da nešto ne štima najpre kada je raspisana javna nabavka. Ovde je bila procenjena vrednost 1,12 milijardi dinara. Onda se desilo da se prijavio samo jedna firma koja bi to uradila, uz još jednu koja nije imala potpunu dokumentaciju. Čudno je da se za posao vredan 9,5 miliona evra javi samo jedna firma. Po mojim proračunima ovde se radi o par miliona evra para građana Leskovca kojima će grad plaćati privatnom partneru. Da bi se napravio taj ugovor o javno-privatnom partnerstvu gradska uprava i Grad Leskovac su morali da dostave određene podatke na osnovu kojih se pravi taj ugovor. Tu pre svega imamo utrošak električne energije javnog osvetljenja koji se plaća EPS-u. Zatim imamo broj svetiljki, kao i koliko mi godišnje izdvajamo za održavanje javnog osvetljenja.

Ja ne znam zbog čega bi mi taj podatak davali, to je naša interna stvar, to koliko ćemo mi da uštedimo postavljanjem led osvetljenjem. Mi smo dobili podatak da na godišnjem nivou preko 9 miliona kilovat časova plaća grad Leskovac EPS-u. Ta ista uprava je na poslednjoj sednici skupštine grada dala podataka da se troši 7,482 miliona, što je razlika od 1,5 miliona na godišnjem nivou. Ja sam tražio odgovor na odborničko pitanje o čemu se radi i taj odgovor još uvek nisam dobio. Mada, neodgovaranjem na postavljano pitanje smatram da sam u stvari dobio odgovor.

KOLIKO SVETILJKI IMA NA TERITORIJI GRADA?

Dalje, bio mi je sumnjiv i broj svetiljki. U dokumentu o javno-privatnom partnerstvu koji je skupština izglasala bilo je evidentirano 13.451 svetiljka na teritoriji Grada Leskovca. Ja sam tražio da mi dostave katastar svetiljki, odnosno da se tačno zna u kojoj ulici i u kome selu postoji koliko svetiljki. To, recimo, poseduje Grad Vranje i to može svako da vidi na njihovom sajtu. A bitno je da znamo koliko ima svetiljki jer izvršilac koji će da ih menja kaže u ugovoru da će uložiti 4,437 miliona evra. To je njegova investicija direktno vezana za broj svetiljki koji se menja, njihov transport, dovoženje, nameštanje, instaliranje…

Veliki problem ovde je da je naša uprava dostavila spisak koji kaže da mi u gradu Leskovcu imamo 10.794 živinih sijalica. Tih sijalica možda i ima negde gde još nisu zamenjene. Njihova upotrebna vrednost je godinu ili dve, a posle toga menjaju i to ne živinim nego natrijumovim sijalicama pod visokim pritiskom. Ovo je bitno zato što se živina sijalica od 250 vati menja natrijumovom od 120 vati, što znači da se javlja drugačiji utrošak električne energije. Zbog toga i dolazi do promena od 9 na 7,5 miliona kilovat časova. Iz tog razloga sam tražio taj katastar, da znamo koje su sijalice, kojih karakteristika, da znamo da li su podaci pogrešni namerno, nenamerno, iz znanja, neznanja… Da sutra kada naša deca buda plaćala stavke iz ovog ugovora znaju da plaćaju ono što je ispravno. Ovo će nekada izaći na videlo i videće se da li sam ili nisam u pravu.

ODRŽAVANJE ULIČNOG OSVETLJENJA : 10 ILI 18 MILIONA?

Treća stvar su godišnji troškovi održavanja uličnog osvetljenja. Referentna godina koju smo uzeli za javno-privatno partnerstvo je 2018. godina, a ja sam od 2013.-2019. godine iz budžeta grada izvukao informacije koliko je grad Leskovac plaćao za održavanje uličnog osvetljenja. Nikada više od 10,7 miliona mi nismo plaćali. A ovde je napisano 18,5 miliona! Pošto ugovor važi 15 godina, to je 120 miliona, odnosno milion evra više nego što treba. Ponavljam, da uopšte u ugovor nije trebalo da stoji ta stavka koliko plaćamo sada održavanje, jer je to naša stvar, ali se vidi da će i to da bude povećano. Inače, tih 18,5 miliona se prvi put javlja u rebalansu budžeta koji smo imali u aprilu 2019. godine. To je bio plan koji je, opet, bio realizovan sa nekih 10-ak miliona.

Kada pogledamo finansijski presek ove tri stvari naš grad kaže da smo mi do sada plaćali 13,132 miliona evra za ulično osvetljenje. Naš ugovor za 15 godina je 9,3 miliona evra, toliko košta ovo naše privatnopartnerstvo.

Moje mišljenje je i da ugovor nije trebalo potpisati na duži period od pet godina. Vi u svojoj kući kada ugradite led sijalice očekujete da vam se ta investicija vrati za godinu dana. To radi i grad. A pitanje je i kakvo mi ulično osvetljenje dobijamo?

Mi dobijamo rešenje koje nema veze sa digitalizacijom. Digitalizacija znači da sve sijalice koje postavite vidite na jednom običnom mobilnom telefonu ili kompjuteru i da znate da li je sijalica upaljena ili nije, koliki je utrošak i to u svakoj sekundi. mi u ovom slučaju to nemamo, a to je projekat iz prethodnog veka. Kad bi bilo sve digitalizovano tačno bi znali kad rasveta radi kad ne, a ne kao što stoji u ugovoru da, ako dođe do nekih problema sa sijalicom, onda neko mora da javi, npr. iz mesne zajednice, i da u roku  od 24 ili 48 sati dođe ekipa koja će to da rešava. Problem kod uličnog osvetljenja je i što mnogi naši građani se priključe na njega, pa džabe greju plastenike. Kod digitalizacije se tačno vidi gde se troši više energije, s obzirom da se tačno zna za svaku sijalicu koliko troši.

Još jedna bitna stvar sa digitalizacijom je takozvano dimovanje. To znači da, npr. ne treba vam ista jačina osvetljenja u 20 časova ili u 4 ujutru, kada ima manje ljudi na ulicama. Tada možete da smanjite osvetljenje za npr. 50%. To naše oko vidi kao 10% manje svetla, ali je ušteda tu bitna. Mi to dimovanje nemamo. To je u svetu normalno, ali smo mi uzeli rešenje koje totalno van 21. veka.

JUGpress: Ugovor je potpisan. Da li nešto sada može da se uradi?

NF: Ja sam o ovome još detaljnije pričao na skupštini. Taj problem sam i dokumetnovao dokazima, interesuje me da zaštitim građane Leskovca i sopstveni budžet, kao i da dobijemo ono što zaista zaslužujemo. Verovatno i sada postoji neka mogućnost, jer javni partner koji je ovo potpisao sa nama, a uoči se neka greška. . . Meni je u bitno kao nekom ko živi u ovom gradu da mi ne platimo više nego što bi trebalo, a to neka razmišljaju oni koji su potpisivali iako su dobili informaciju od mene.

Prati
Obavesti me o
guest

16 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Led panel
Led panel
3 godine pre

Važi li se ova Filipovićeva priča sada kad je ušao u vlast u Leskovcu?

Teletabis
Teletabis
3 godine pre

…nastavak…bolje da su ugasili svaku drugu isti bi bio svetlosni efekat a grad bi ustedeo 350000e godisnje.
E sad Privatni partner…on u posao ulazi sa 895400,48e kad se podeli sa 13451 dobijamo cenu od 66e za sijalicu sto je ruku na srce prilicno korektno ali kad bi se tu zavrsio posao… ali tek tu pocinje ono glavno. Radni vek tih sijalica je ne manji od 20000sati pa ako rade 4000 sati godisnje ispada da im je garancija pet godina. Sa 48000e mesecno Izvrsilac za 1,5god vraca investiciju a preostalih 3,5 god ima 48000 mesecno i minimalne troskove jer ako crkne sijalica u garanciji je a ako je neko polomi onda grad placa ali ne 66e nego 415e tako pise u ugovoru. Gledano na tih pet godina ako se umanje ovih njegovih 895000 evra njemu ostaje u proseku 33000e mesecno za neku pripravnost da u roku od 48 sati zameni neku sijalicu- i to je glavna poenta ovog ugovora. U najgorem slucaju po njega da posle pet godina crknu sve sijalice on opet ulaze tih 895000 i tako do desete godine, pa opet sve crknu prvog dana jedaneste ulaze 895000 i polovinom dvaneste godine on vraca tu trecu investiciju pa nam onda jos 6meseci naplacuje po 48000e i zadnje dve godine nam se smiluje i naplacuje nam po 9500e mesecno i to je kobajagi ono sto ce da bude nasa usteda. I dragi gradjani prvog dana 16 god zvanicno dobijamo …oIo (duplo golo) -sijalice sa isteklim garantnim rokom.

Teletabis
Teletabis
3 godine pre

Onima koje ne zamaraju cifre pokusacu ukratko da objasnim kakav smo Ugovor o javno privatnom partnerstvu dobili. Grad je u tenderskoj dokumentaciji naveo da su mu godisnji troskovi el.energije i troskovi odrzavanja javne rasvete 86 i nesto miliona(da se ne udubljujemo u decimale) i pritom su naveli da je snaga trenutne rasvete 2200kw- ajde da im i poverujemo da su podaci tacni. Ukupno ima 13780 svetiljki 329 su vec led a ostale 13451 nisu i one su predmet ugovora. Privatni parner se obavezuje da zameni te 13451 novim led i da snagu sa 2200kw trenutnih smanji na 391kw. Ok, prva varijanta-prostim deljenjem dva broja mozemo da shvatimo da ce nam ugraditi led sijalice od 30w-nema slabije najjeftinije su i najmanje trose struju, dobro za njega. Od ovih led koje postoje najslabije su 60w pa idu i do 120w znaci od trenutno najslabije ce dobijemo duplo slabije-prosto receno ce dobijemo gasarciki pa ce si krsimo noge nocu po ulice. Druga varijanta -mozda gresim mozda ce da ugrade i jace mozda ce da budu i 60w ali njihov target je 391kw pa onda ispada da nisu 13451 sijalice nego duplo manje pa je i pitanje dali je utrosak el. energije stvarno toliki koliko je grad naveo. Kako god Izvrsilac nije na gubitku. Kakvu grad ima korist -prosto receno na nivou statisticke greske ako je uopste i bude bilo. Naime ugovorom se grad obavezuje da im na mesecnom nivou prvih 13 godima placa 48000e i da placa stuju za te sijalice. A struja je 391kw puta 4100 sati koje treba da rade puta cena struje sto je devet i kusur hiljada na mesecnom nivou i ovih 48000 ukupno 57000 pa puta 12 meseci i puta kurs evra opet dolazimo do 80 i nesto mil. dinara koliko je ido sada kostala struja ponavljam ako je stvarno toliko bila a od sada ce sigurno….

Teletabis
Teletabis
3 godine pre

Trudio sam se da ne procitam ovaj clanak cisto da se ne nerviram ali nisam izdrzao. Ne zbog vaseg sagovornika, jer od njega nisam ni ocekivao nesto vise on je rekao svasta nesto ali u principu i nista nije rekao-blago ovima na vlasti sa ovakvom opozicijom, nego koliko bi me iznerviralo citanje tog nemustog ugovora o Javno privatnom partnerstvu. Ima ga na sajtu grada i prilicno je obiman 104 strane al to mu je valjda i cilj da obeshrabri onog ko pokusa da ga shvati. Prvo sto sam hteo da vidim u toj gomili teksta su Prava i obaveze Izvrsioca i tamo u tacki 5.1. bukvalno u prvom stavu pise da na mere koje ce da primeni Izvrsioc na ustedi energije Narucilac moze da stavi primedbe ali da oni nisu u obavezi da ih prihvate…pametnome dosta sve je jasno i ko je pisao ugovor i ko ga nije citao ili nije hteo. Nastavak mozete da shvatite klasicna bezuslovna kapitulacija grada od preko 100000 stanovnika pred nekom privatnom firmom kojoj cemo narednih 15 god da placamo harac ili ti reket…ovo je dovoljno za one koji nemaju strpljenja da citaju dugacke analize

racun bez krcmara
racun bez krcmara
3 godine pre
Odgovori  Teletabis

Beogradski bosovi salju ovakve firme po lokalu da obavezno prodju za dobijanje posla. Gradonacelnici ih prihvataju bez podpitanja o interesima grada. Tim novcem gradjana placaju sopstveni opstanak, kupuju milost od glavesine koji im prigovara bahatost. Tada rade telefoni koji potvrdjuju da je serif grada doprineo finansiranju partijskih izbora. Iako nas gradjane to kosta. Slava ide na racun invalida politicara koji na teret gradjana opstaju.

Ċe se ĉuje i za tebe ...eli
Ċe se ĉuje i za tebe ...eli
3 godine pre

Zbog sklapanja štetnih ugovora moźe da se odgovara i završi u zatvoru. Neċe moċi da se izvuĉe sa “Vuĉiċ mi je naredio”, dok se Vučiċ bude izležavao pored svog bazena u nekim Argentinama.

Miki
Miki
3 godine pre

Ako podelite vrednost ugovora sa brojem svetiljki, dobijate da jedna svetiljka košta 860 evra. Mudri ljudi bi iznad svake svetiljke postavili solarnu ćeliju i dobili bi besplatno ulično osvetljenje. Ta ulaganja bi bila najviše dva miliona sa svim radovima. Ali tu niko ne može da se ugradi. Žalosno je što i u ovom poslu lokalni moćnici dobijaju samo mrvice. A ceo kajmak ide onima gore. A ovi naši samo prljaju obraz za šansu da na nekim drugim poslovima štrpnu neku crkavicu. Toliko i o državi i lokalnoj samoupravi.

natam navam
natam navam
3 godine pre

Postavili su led sijalice u ulici Djuke Dinic i vec jedna svetiljka ne radi. Toliko o kvalitetu.

Miloš
Miloš
3 godine pre

Ma to što košta, košta, nego što 30-50% slabije osvetljava. Mrak bre po ulice.

Sargarepica
Sargarepica
3 godine pre
Odgovori  Miloš

Ulicno osvetljenje je da osvetli ulicu a ne vase dvoriste. Ako hocete da vam svetli dvoriste,kupite sijalicu pa postavite. Ja sam prezadovoljna. A Filipovica necu da komentarisem. Glumi opoziciju a na skupstinama hvali vlast. Sve zarad licnog interesa i poslanicke plate. A sigurna sam da se razume u led rasvetu, dok je bio clan gradskog veca u vlasti, pokusavao je da zaradi jos jedan stan ,kao sto je zaradio dok je Js imala inspekciju. Sva sreca odgovorni ljudi su videli njegove namere i najurili ga. Ispitati poreklo njegove diplome i kako je predavao u skoli bez diplome.

Pertackibot- frfljavci
Pertackibot- frfljavci
3 godine pre
Odgovori  Sargarepica

U pravu si. Jednako je antipatičan kao i tvoj šef. Ne mogu da verujem da nam takve fizionomije i tutu…. kroje sudbinu.
Źalosno.

čaki
čaki
3 godine pre
Odgovori  Sargarepica

Jedva čekam dan da vidim neki tvoj komentar koji će dobiti više pozitivnih nego negativnih “lajkova”, ali sa obzirom šta komentarišeš, i kako to radiš – ima da se načekam.

Strahovlada, ucenjivanje i kupovina glasova
Strahovlada, ucenjivanje i kupovina glasova
3 godine pre
Odgovori  čaki

To pokazuje koliko ih Leskovčani vole i poštuju

Pertackibot
Pertackibot
3 godine pre

Šargarepica i ekipa?
Ma ko će njih anonimuse da poštuje, pa njih u gradu ne poznaje niko van SNS. Ovako se samozavaravaju da su neko i nešto, a van partije, bez članske karte i funkcije su niko i ništa. Samo u partiji, medju sebi sličnima su kao neko i nešto.
Fuuj…

Djura
Djura
3 godine pre
Odgovori  čaki

Čaki, ne zaleći se sa “čekanjem dana”! Lajkovi su jeftina roba. Stotinak komada, za botove očas posla. U plusu ili minusu, ne menja stvar. Jeftiniji su čak i od diploma većine današnjih direktora leskovačkih javnih preduzeća, narodnih poslanika i republičkih ministara. A o njihovim doktoratima da i ne govorimo.

Zadnji put uredio 3 godine pre Djura
Evo ja ću
Evo ja ću
3 godine pre
Odgovori  Djura

Proleće, onde ptica, onde cvet, onde kamen, digneš kamen tek onako a ono crv ispuže nenadano posle tolko vremena pa laže li laže. Botova ovde nema, naiđu ponekad, al su im vesti nezanimljive jer nisu o njihovom šefu. Da se kače s nama, nit su kadri, nit će primiti pare za to. Zna se gde se plaća komentarisanje. A ko senam se to javio da razglaba o plusevima i minusima? Neki tamo crvić koga nije mrzelo da juče komentatoru preko raznih IP adresa izroka okruglo 100 minusa na komentar. I taj crvić našao da spominje botove i nastavlja da laže i laže i laže…

Jbt, pa tebi je život mnogo teđak, počinjem da te žalim. Pa jer ti sam znaš ko si i šta si? Život ti se svodi na puno velikih obmana, opsena, laži, intriga…

Plusevi/minusevi su važni jedino tebi i botovima. Jedino tebi i botovima bi išlo u interese njihovo ukidanje. Tebi zbog sujete, njima zbog jačeg efekta na naivnije čitaoce.

A svako sa oskudnim IT znanjem može da ih našetluje kako hoće.

A sad nastavi da seruc..š.