Mustafa: Srpski sud ozakonio je institucionalizaciju jezika mržnje državne nad Albanacima

BUJANOVAC

Srpski sud ozakonio je institucionalizaciju jezika mržnje državne nad Albancima, rekao je za JUGpress predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmu Mustafa i pozvao Evropsku uniju, Sjedinjene američke države i regionalne zemlje da reaguju.


“Vrhovni sud u Beogradu odbacio je juče kao neosnovanu moju tužbu protiv ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina koju sam podneo kao predsednik Albanskog nacionalnog saveta za jezik mržnje koji je koristio nazivajući Albance “Šiptarima”, reako je Mustafa.

 
“U avgustu 2019. podneli smo tužbu da se utvrdi diskriminatorni pristupak i upotrebu govora mržnje prema Albancima, zbog upotrebe pežorativnog i uvredljivog izraza „Šiptar “ od ministra Vulina kao ministra odbrane), koji je tako institucionalizovao govor mržnje protiv albanske manjine u Srbiji i Albanaca u regionu,”, objasnio je Mustafa koji smatra da je presuda Vrhovnog suda “legalizacija institucionalizacije govora mržnje i ksenofobije protiv manjina od strane države Srbije”.

” To je pokoravanja suda Vladi”, smatra Mustafa.

On podseća da je pravni i zvanični termin u Srbiji naziv Albanac.

” Ni zločinački režim Slobodana Miloševića nije legalizovao institucionalizaciju govora mržnje prema manjinama, rekao je Mustafa koji je najavio žalbu Apelacionom sudu.

“Ovo je veoma opasan presedan za manjine u Srbiji i na Balkanu.
Pozivamo Evropsku uniju, Sjedinjene Države i zemlje regiona da reaguju na ovu skandaloznu odluku koja ugrožava krhku demokratiju i stabilnost u regionu”, rekao je Mustafa.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare