Festival evropskog filma u Nišu od danas

NIŠ

Danas u Nišu projekcijom danskog filma  “The Hour of the Lynx”,   u bioskopu „Kupina“ u 17,30 sati počinje Festival Evropskog filma. Ljubitelji filmske umetnosti u  Nišu imaće priliku da se upoznaju sa filmskim stvaralaštvom mnogih  država starog kontinenta . Biće ukupno prikazano 14 filmova iz 14 zemalja –  Nemačke, Austrije , Portugalije Belgije, Grčke, Hrvatske , Francuske,  Italije, Holandije, Bugarske, Švedske, Kipra I Slovačke.

Frestival prati i izložba fotografija najvažnijih trenutaka od  osnivanja Evropske unije  do danas. Izložba će biti postavljena u niškom Oficirskom domu. Na 14 panela pod naslovom „Sve ujedinjenija EU“, prikazana  je istorija evropskih integracija od potpisivanja Rimskih ugovora do izazova sa kojima je Evropa suočena danas. Izložbu je pripremio Istorijski arhiv EU zajedno sa Istraživačkim centrom Alčide de Gasperi pri Evropskom univerzitetskom institutu

Ovom manifestacijom proslavlja se mesec Evrope u Nišu, a povodom 9. maja  dana kada su podignuti temelji na kojima je zasnovana današnja Evropska unija, ali i dana kada je Nemačka kapitulirala u Drugom svetskom ratu.

Festival evropskog filma trajaće do 16. maja.

Prvi i poslednji dan festivala biće održani u bioskopu “Kupina”, dok su ostale projekcije u Niškom kulturnom centru. Ulaz je besplatan a karte se mogu podići u EU info kutku.

Od 20 sati u istom bioskopu  na programu je nemački dokumentarni “Europe, She loves”.

Ostalih dana projekcije su od 18 i 20 sati u Niškom kulturnom centru , a 12. i 13. maja biće projekcija I od 22 sata.

Prvi festival evropskog filma organizovan je u Nišu 2010. godine, a od 2012 godine  organizuje se širom Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare