Fabrici i Božović obišli Regionalni centar granične policije

PIROT

Načelnik Uprave granične policije Ministarstva unutrašnjih poslova Milenko Božović i ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici posetili su danas Regionalni centar granične policije prema Bugarskoj gde je prezentovana oprema koju je Evropska unija donirala graničnoj policiji.

Božović se zahvalio ambasadoru Fabriciju na pomoći u jačanju kapaciteta granične policije u borbi protiv iregularnih migracija.

„Kroz ovaj projekat smo nabavili novu opremu čime smo značajno poboljšali kapacitete granične kontrole, nadzora državne granice i stvorili bolje uslove za rad policijskih službenika granične policije“, izjavio je Božović.

On je rekao da je u prethodnom periodu na zaštiti državne granice prema Bugarskoj zajedno sa graničnom policijom iz Srbije učestvovalo i 50 policijskih službenika granične policije zemalja Evropske unije.

Ambasador Fabrici, koji se zahvalio ministru Stefanoviću i načelniku Božoviću na dosadašnjoj odličnoj saradnji, kao i nadležnim organima u Republici Srbiji, naglasio je da su suzbijanje i borba protiv iregularnih migracija prioritet u Evropskoj uniji.

„Ovaj projekat je deo napora Evropske unije da pomogne Srbiji da bude efikasnija u suzbijanju iregularnih migracija. Vrlo smo zadovoljni postignutim rezultatima“, istakao je Fabrici.

Božović i Fabrici, koji su održali sastanak u Regionalnom centru, razgovarali su o mogućnostima produžetka ovog projekta koji finansira Evropska unija vrednosti tri miliona evra.

Kako je Fabrici rekao, dva miliona evra je namenjeno podizanju kapaciteta granične policije kroz saradnju sa policajcima koji su upućeni iz zemalja Evropske unije, dok je milion evra namenjeno nabavci najsavremenije opreme koja će graničnoj policiji omogućiti bolji i kvalitetniji rad.

Prisutni su imali priliku da vide deo donirane opreme – pancire i šlemove, dvoglede, ručne termovizijske kamere, reflektore, uređaje za protivdiverzione preglede, čitače putnih isprava…

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare