KUPEK 207 : Žene sa gitarom

dav

BEOGRAD

Žene nisu uzele gitaru kako bi se istrgle iz šovinističkih ralja u kojima je gitara predviđena za muškarca. Dobro. Možda jesu i zbog toga. Neke. Ali žene koje predstavljamo u 207. KUPEK-u nisu imale taj poriv. Naprotiv. One su se prihvatile gitare i mikrofona jer itekako imaju šta da kažu, najčešće protiv svijeta u kom muškarci dominiraju i to opet ne samo zbog muškaraca već zato jer je to opće mjesto. Ali dosta su muškarci vladali svijetom. Red je na žene, na žene sa gitarom, red je na Bille Joan i Anu Avramov.

Albumu “Baren Land” (https://billiejoan.bandcamp.com/album/barren-land) ima već skoro godinu i pol dana i uskoro će dobiti brata ili sestru jer Billie Joan (Ivana Pezo) radi na drugom albumu kog bi mogli očekivati na jesen. Ali do jeseni valja izdržati ovo varljivo ljeto. A kako? Recimo tako što ćete poslušati album. Pomoći će vam da otvorite oči ako vas ove smjene godišnjih doba uspavljuju ili ako mislite da živite u jednom od najboljih svijetova. Ne živite.

To vam se može reći na razne načine, a kad vam to govori, odnosno zapjeva Bille Joan uz gitaru čaroban svijet glazbe nekako kao da umanji bol koju osjećamo kad vidimo nepravdu oko nas. Umanji je samim tim što možemo zajedno sa njom da vrisnemo. Njen prostor za prevaru, odnosno manevar je minimalan ako uopće i postoji jer nastupa sama sa gitarom, baš onako kako je onomad to radio Bob Dylan. Billie Joan i je u neku ruku Bob Dylan, splitska i to još ženska, pa i unaprijeđena, prilagođena verzija. Bille Joan je i Bruce Springsteen sa tim što je teško očekivati da će njenu “Barren Land” pjevati na stadionu na Poljudu, kako to često pjevaju Springsteenovu “Born In The USA”, apsolutno zanemarujući njenu kritiku američkog društva. Teško je zamisliti horsko pjevanje Torcide o “jalovoj zemlji” čijoj jalovosti prečesto i sami doprinose.

dav

O svemu tome smo i pričali sa Ivanom. O uticajima, o Splitu, tome da li se ona kao takva uklapa u “splitski đir”, šta je bilo prije Billie Joan, šta će biti poslije…

Ivana nije osoba koja će lamentirati nad nekom boljom prošlošću. Ne. Ona živi ovdje i sada i od onoga što “ovdje i sada” nude uzima ono najbolje, a samim tim i nama to isporučuje sagledavajući i ono najgore.

Jalova zemlja. To nije samo Hrvatska. To su sve ove naše nastale lafo državice, još malo teritorije bez ikakve budućnosti jer oni koji budućnost predstavljaju odlaze iz njih glavom bez obzira.

Kako je sve to opjevala na istoimenom albumu koji su pratile sjajne recenzije Billie Joan sad ima i ogroman zadatak sa drugim albumom – da ne razočara i da zadovolji visoke apetite koje je sama nametnula, a opet i da se ne ponavlja. Kako bi je i sami bolje razumjeli poslušajte je u ovom KUPEK-u u ćakuli sa Firula. Ima zarazan osmijeh.

Ali nije Billie jedina. U drugom dijelu emisije donosimo malo banatskog duha kroz razgovor sa Anom Avramov koja uskoro objavljuje svoj prvi solo EP “Opet Heart” (https://anaavramov.bandcamp.com/). Upravo to je ono što Ana i čini sa svojim pjesmama – otvara svoje srce i nudi vam ga u prelijepom paketu poput spota koji je objavljen za pjesmu “Autumn Thrills” (https://www.youtube.com/watch?v=SLa4m88E4LY).

bty

Anu mnogi znaju kao frontwoman benda In Absentias (https://inabsentias.bandcamp.com/album/far-out), ali taj bend je sad iza nje. Ostao je sjajan, također, EP, ostale su njene pjesme koje i dalje izvodi. Zadivljujući je način na koji to radi, zadivljujuća je igra glasom koji Ana sa lakoćom mijenja, ali zadivljujuća je i poezija koju piše jer Ana je jednako sjajna pjesnikinja, kao što je sjajna gitaristkinja. I to ne zato kako bi udarala kontru muškardinima. Ne. Ana, baš kao i Ivana i gitara su jedno.

Kako zvuče jedna i druga poslušajte u 207. KUPEK izdanju na KUPEK mixcloud kanalu (https://www.mixcloud.com/dejankozul/kupek-207-%C5%BEene-sa-gitarom-billie-joan-ana-avramov/).

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare