Gradska apoteka u Leskovcu na izdisaju

LESKOVAC

Ja sam mogao da pretpostavim i znao sam da je loše stanje, ali ovako raspadnut sistem nisam očekivao, rekao je ta JUGpress nedavno postavljeni vd direktora leskovačke Gradske apoteke Živorad Denić.

 

Zbog toga što se 44 radnika leskovačke Gradske apoteke prijavilo da ode iz ove ustanove , uz socijalni program, ubuduće će raditi samo dve apoteke, “Hipokrat” I dečja apoteka u Dečjem dispanzeru, rekao je on.

Dodao je da bi, po novoj sistematizaciji, u Gradskoj apoteci trebalo da radi petnaestoro zaposlenih.

“ Da bi se izbeglo da ljudi kad potpišu više nemaju nikakvu obavezu, da apoteke ostanu prazne, bez ljudi, bez nadzora nad lekovima, ja sam odlučio da se sva roba iz deset apoteka koje se zatvaraju (Sutjeska, 1. maj i Centralna iz Leskovca i okolne iz Vučja, Bojnik…) da se roba prebaci u apoteku Hipokrat, pošto je tamo najveći magacinski deo”, rekao je Denić.

On još uvek nije znao koliko će ljudi, zapravo, otići uz socijalni program jer su se do 15. maja , kada je bio rok, prijavili skoro svi.

“Po toj sitematizaciji trideset troje bi moglo da ode. Četvoro njih se nije prijavilo za socijalni program jer su se nadali da će apoteka da se oporavi.

 

“U suštini, problem je veliki. Po papirima zvaničnim oni dobro stoje, a potraživanja dobavljača su ogromna, tako da ne može brzo da se utvrdi stanje”, rekao je Denić I dodao da je dug apoteke oko 500 miliona a da ta cifra može samo da raste.

“Dobavljači ne daju lekove, nešto lekova ima, skuplja se to, pa da se skoncentriše u par apoteka, pa da se proda. Ali, mnogima je verovatno istekao rok trajanja. To prebacivanje se sada radi, ali ono što je bitno, niti ima računovodstva, niti knjigovodstva, jednostavno ništa”, objašnjava Denić.

“Ja sam mogao da pretpostavim i znao sam da je loše stanje, ali ovako raspadnut system nisma očekivao. Zaposlenima se duguje I 16 plata”, rekao je Denić I dodao da o drugim detaljima ne može još uvek da govori.

A kako je poslovala apoteka najbolje govore svedočenja nekih od još uvek zaposlenih koji nam prenose I da mesecima unazad nisu knjiženi računi, da se ne zna pouzdano sa kim se poslovalo I kome se duguje, da su tu I mnogobrojne tužbe.

Po logici stvari problem bi trebalo da resave I grad, kao osnivač. Ali, izgleda da je ovako opustošena Gradska apoteka “prevelik zalogaj” ili gradske vlasti prosto nisu zainteresovane da plaćaju ogrone dugove, tvrde izvori bliski vrhu gradske vlasti.

 

I dok preostali zaposleni ovih dana popisuju ono lekova što imaju, bivši direktor se, prenose nam, sprema da ide na more. On je jedan od onih koji su na spisku za socijalni program, tvrde zaposleni.

Njegov komentar nismo dobili, nije odgovarao na pozive.

A zaposleni su,  bar u vreme pisanja ovog teksta, čekali tumačenje iz Ministarstva zdravlja koliko njih može da sada iskoristi taj socijalni program I ode iz ove nekada veoma uspešne i za zapošljavanje poželjne ustanove.

 

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Peci
Peci
5 godine pre

Na žalost, skoro sve što su privatizovali u Leskovcu je propalo. Meni je žao “Balkana”i “Mesokombinata”, jer mislim da su bili pozitivni reprezenti ovog grada. Nije dobro niti pametno što se privatizovalo da bi se zatvorilo, uništilo, prodala oprema u staro gvožđe, da bi malobrojni pojedinci uzeli neke pare. Šteta je ogromna.
Koliko ja znam, u Beogradu, a i Vranju, nije tako privatizovano, dok su ovde važila druga pravila. Pitanje je sada zašto se uništava apoteka, a koliko ja znam politička vlast postavlja direktore, pa bi trebalo da ima i odgovornost za rad tih lica. Ili su postavljeni sa nalogom da zatvore ustanovu, iz razloga poznatih samo njima. Poznat je primer gašenja “radio Leskovca”.

sto gore, to bolje
sto gore, to bolje
5 godine pre

A sto pa da se trudi bivsi direktor? Koje dobise oni sto se zalazu, zaauzimaju, dal su imali tri put vecu platu, dal im gradsko vece dade povisice, nagrade, ili mozda dobise privilegije da njima zaposli nekog? Sta pricate vi, pa gde videste da se ceni postenje i to kad direktor vuce za preduzece za koje je odgovoran? Dovoljno je da se tri put isprsi za stranku i svako upropascavanje preduzeca mu je oprosteno. Kad bolje razmislim, pogledam unazad, protiv sposobnih su uvek lobirali nesposobni, udruzivali su se u pljuvanju u dalj kod sefa da mu otvore oci kako taj sto je odgovoran i dobro radi svoj posao je sebican i ,,gleda samo sebe”, umesto da pogleda malo i burazere, da odsedne jedno dvajes godine u kafanu, da zaposljava cerke, sestre, zene u svoje vec preglomazno peduzece.Taj Agi je bio veliki drugar na svi, pa se ne gleda kakav je bio direktor na zaposleni, zato mu dete, koje mozda jeste dobro, dobi poso u kabinet, da se ne lazemo, ko zaslugu je to dobio bivsi direktor propalih apoteka.

Sasa
Sasa
5 godine pre

Kako je moguće da nije propala nijedna privatna apoteka? Naprotiv!