EVAKUISANA 171 OSOBA

ČAČAK-NOVI PAZAR-RAŠKA

Proglašena je vanredna situacija u tri grada i 14 opština Republike Srbije, zbog obilnih padavina i izlivanja vodotokova: u Čačku, Novom Pazaru, Kraljevu, Arilju, Lučanima, Topoli, Požegi, Bajinoj Bašti, Ivanjici, Raškoj, Ljigu i Rači, na delu teritorije opština: Kosjerić (Seča Reka, Godečevo i Makovište), Prijepolje (Aljinovići, Pravoševa, Milošev Do, Stranjani, Milakovići, Kamena Gora, Mataruge, Jabuka i Babine), Nova Varoš (Bistrica, Rutoši, Draglica, Jasenovo i Božetići) i Ćićevac (Mrzenica i Trubarevo).

 

Evakuisano je 171 osoba sa ovih teritorija i poplavljeno 710 domaćinstava.

Na terenu su angažovani pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Sektora za vanredne situacije,Vatrogasno-spasilačkih jedinica, Žandarmerije, kao i Vojska Srbije.

 

U toku noći, prema prognozi, najviše padavina bilo je na istoku i jugoistoku Srbije od 10 do 20 l/m2 za 12 sati. Na severu Vojvodine nije bilo padavina.

 

Vodostaj reke Zapadne Morave je u opadanju. Vodosnabdevanje na teritoriji grada je uredno osim nekoliko kuća na Gučkom putu. Voda je ispravna za piće. Snabdevanje električnom energijom je uredno.

Svi putni pravci su prohodni osim putnog pravca Čačak-Guča, koristi se alternativni pravac preko Graba.

 

Bez električne energije je 21 domaćinstvo u naselju Erčege opštine Ivanjica. Ekipe su na terenu i rade na otklanjanju kvarova.

 

Trenutno je poplavljeno oko 10 kuća (26 stanovnika). Ugroženo je i dalje poljoprivredno zemljište u površini od oko 30 hektara. Evidentirano je ukupno 10 novih klizišta na putevima prvog i drugog prioriteta, 8 na nekategorisanim putevima i 5 na poljoprivrednom zemljištu. Trenutno se voda zadržala samo u delu preduzeća Hidrokomerc. Bez električne energije je i dalje oko 10 domaćinstava. Benzinske pumpe u Lučanima nisu više pod vodom, ali je snadbevanje gorivom i dalje onemogućeno.

 

Ugroženo je 12 objekata u naseljim Ugljarevo, Bogdanju i Grabovcu opstina Trstenik. Poplavljeno je oko 120 ha poljoprivrednog zemljišta. Voda se povlači sa poplavljenih poljoprivrednih zemljišta.

 

Poplavljeno je oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta naselja Mrzenice i Grad Stalać opština Ćićevac-. Ugrožene su 23 stambenih objekata i 1 farma jednodnevnih i tovnih pilića. Evakuisano je 100 košnica pčela i 90 komada svinja.

 

Zbog povećanja vodostaja reke Velike Morave, na teritoriji opštine Jagodina  došlo je do plavljenja oko 300 hektara poljoprivrednog zemljišta.

 

Poplavljeno oko 360 domaćinstava i oko 1.500 hektara poljoprivrednih površina. Pukla je jedna sajla na  pešačkom visećem mostu  preko reke Zapadne Morave u mestu Sirča, grada Kraljevo. Preko mosta prolazi vodovodna cev seoskog  bunarskog vodovoda koja napaja oko 150 domaćinstva u selu Sirča i strujni kabal koji napaja strujom pumpe u pomenutom bunaru. Struja je preventivno isključena sa napajanja za pumpe i samim tim voda za piće ne dolazi do domaćinstva. Bez el. energije su 22 domaćinstava na ugroženom području u mestu Grdica, Adrani, Oplanići, Miločaj i Sirča.Tokom poplava došlo je do isključenja sa elektroenergetske mreže 265 domaćinstava.

 

 

Na teritoriji opštine Raška poplavljeno je oko 320 hektara zemljišta, ugroženo 67 objekata i 18 putnih pravaca. Pričinjena je velika materijalna šteta na infrastrukturnim objektima. Evakuisane su četiri osobe i šest grla stoke.

 

Na teritoriji opštine Novi Pazar broj ugroženih objekata-80-90, poplavljeno poljoprivredno zemljište- oko 20 ha, broj srušenih mostova –tri pešačka mosta, broj evidentiranih klizišta- 14 klizišta i 11 odrona, broj ugrožene putne infrastrukture- 100 putnih pravca na teritoriji grada (lokalnih puteva). Prekid u snabdevanju električnom energijom- oko 200 domaćinstava na pravcu Štitare- Golija.

 

Ugroženo 10 stambenih i 30 pomoćnih objekata, opštine Sjenica-  poplavljeno je usled podzemnih voda oko 30 ha poljoprivrednog zemljišta. Ukupan broj domaćinstava koji je bez električne energije je 1500 ili oko 3500 stanovnika.

 

U Tutinu bez električne energije je oko 100 domaćinstava. Voda iz gradskog vodovoda i dalje nije za piće, a bez elektične energije je 705 domaćinstava opštine Nova Varoš, a u opštine Prijepolje bez elektične energije je ostalo 156 domaćinstava.

 

Na teritoriji Bajine Bašte broj evidentiranih  klizišta je 50 (starih i novih) i došlo je do prekida u snabdevanju el. energijom u  172 domaćinstva.

 

Poplavljeno poljoprivredno zemljište  – 50 ha u opštini Arilje-, Broj ugrožene putne infrastrukture – 200 km makadamskih puteva i 4km asfaltnih puteva, Nema problema u vodosnabdevanju i snabdevanju električnom energijom. Snabdevanje električnom energijom i vodom za piće je uredno. U opštini Kosjerić srušeno je tri mosta a evidentirano je pet klizišta.

 

 

U Grad Užice nije bilo potrebe za evakuacijom lica. Broj srušenih mostova- 1 srušen most,  3 oštećena mosta ( bez prekida u saobraćaju). Broj evidentiranih  klizišta 20 klizišta je do sada evidentirano, očekuje se još prijava. Broj ugrožene putne infrastrukture 15 lokalnih putnih pravaca je u prekidu. Problemi u vodosnabdevanju ukupno 80 domaćinstava je ostalo bez vode- prekinuta su dva lokalna vodovoda.

 

U Topoli evakuisano  je 28 grla krupne stoke. Poplavljeno poljoprivredno zemljište  oko 210 hektara, a srušen je i  most. Evidentirano je klizište a ugrožena su četiri putna pravca (30 km lokalnih i nekategorisanih puteva) i 40 km atarskih puteva.

 

U opštini Ljig 50 domaćinstava  je ugroženo, poplavljeno poljoprivredno zemljište oko 900 hektara, nema prekida u snabdevanju el. energijom i vodosnabdevanju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare