Ekolozi zameraju agenciji za hemikalije nedovoljnu transparentnost

BRISEL

Ekološka grupa KlajentErt (ClientEarth) kritikovala je Evropsku agenciju za hemikalije (ECHA) zbog nedovoljne transparentnosti koja javnosti ograničava pristup informacijama i usporava prelazak na bezbednije hemikalije. Posebno se upozorava na manjak informacija o količini opasnih hemikalija koja se proizvodi i koristi u EU.

EU je pre deset godina usvojila regulativu REACH o bezbednosti hemijskih proizvoda (registracija, evaluacija, odobravanje i ograničenja) sa ciljem da se prikupe preko potrebne infromacije o hiljadama hemikalija koje se proizvode i koriste u Uniji.

Pre regulative REACH vlasti su teško mogle da identifikuju supstance koje predstavljaju posebnu opasnost po ljude ili prirodnu sredinu i javnost nije mogla lako da dođe do informacija.

ECHA je osnovana da podstakne primenu te regulative, ukaže na nedovoljne informacije i osigura da građani mogu da prate rad nadležnih institucija.

Na neki način, ECHA je bila uspešna. Prema izveštaju “Deset godina: vreme da ECHA raširi strateške informacije kako bi osnažila treća lica”, koji je KlajentErt objavio u decembru, jaz u informacijama počeo je da se zatvara.

“Članice i institucije EU dobijaju više informacija o hemikalijama i postoje legalna oruđa da se dođe do informacija koje nedostaju”, navodi se u izveštaju.

Međutim, advokati aktivista borbe za zaštitu životne sredine kritikovali su regulatora za hemikalije što ne pruža informacije o bezbednosti na način koji je transparentan i dostupan svim građanima i što nije primorao kompanije da dostave sve informacije koje se od njih traže.

Propuštena prilika

“Štetne hemikalije biće brže povučene iz upotrebe ako potrošači, investitori, kupci hemikalija, osiguraju bezbednije alternative i ako civilno društvo ima neophodne informacije da to zahteva”, rekla je advokatica grupe KlajentErt Apolin Rože (Apolline Roger).

Ekolozi posebno ističu manjak dostupnih informacija o preciznim količinama opasnih hemikalija koje se proizvode i upotrebljavaju u EU, kao i nazive proizvođača i mesta u kojima rade. KlajentErt to opisuje kao “propuštenu priliku” da se uveća vidljivost i podigne svest o opasnim hemikalijama sa kojima svakodnevno dolazimo u kontakt.

“U prvim godinama rada ECHA je imala problem sa prihvatanjem obaveze objavljivanja čak i osnovnih informacija o hemikalijama, poput imena kompanije koja ih proizvodi ili uvozi u EU”, rekla je Rože i dodala: “Deset godina nakon osnivanja (ECHA), ostvaren je veliki napredak. Sada je vreme da se pređu poslednji kilometri”.

Za grupu KlajentErt ti “poslednji kilometri” uključuju objavljivanje svih podataka kako bi se obezbedilo da kompanije ili zainteresovane strane ne koriste neke tajne za svoj interes.

“Ispunjavanjem obaveze deljenja podataka ECHA može da ‘gura’ kompanje da zamene opasne hemikalije bezbednijim alternativama. To će podstaći inovacije i nagrađivanje kompanija uspešnih na tom planu i zaštititi ljude i planetu”, istakla je Rože.

Iz ECHA su za EURACTIV prokomentarisali da su bili “unapred upoznati sa izveštajem” i da su “dostavili komentare autorima”.

Portparol Agencije dodao je: “Poštujemo duh zakona koje sprovodimo, kao i Arhus (Arhusku konvenciju o učešću javnosti u pitanjima zaštite životne sredine), i zapravo smo jedna od najprokativnijih agencija kada je reč o transparentnosti i uključivanju zaintesovanih strana”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare