Edukacija za medicinske radnike o retkim bolestima

VRANJE

U Vranju je, za medicinsko osoblje, održano predavanje o retkim bolestima. Cilj je uspostavljanje bolje i tačne dijagnoze kod pacijenata.

Goran Ilić, aktivista Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije, kaže da su ovakve edukacije neophodne lekarima, jer se to ne uči na fakultetu, već se to stiče kroz iskustvo i praksu.

„Od retkih bolesti u Srbiji boluje oko 600.000 ljudi, što je nešto više od 8 odsto ukupnog stanovištva. Retke bolesti su one čija je učestalost manja od jedne na 2.000 ljudi, a procenjuje se da ih ima između 6.000 i 8.000 vrsta. Otkrivaju  se u dečijem uzrastu, a u 80 odsto slučajeva uzrok je genetski faktor, i najčešće se sreću u oblasti dečje neurologije“, kaže molekularni genetičar, dr Sonja Pavlović.

Ona je dodala da Srbija ide u korak sa svetom pa se umesto više  godina sada na dijagnostiku čeka nekoliko meseci.

Izvršni direktor Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije, Davor Duboka je istakao da se broj obolelih uvećava svake godine, statistički gledano, što je rezultat bolje uspostavljene dijagnoze.

„Ideja je bila da lekarima koji su udaljeni od Kliničkih centara gde borave eskperti, približimo retke bolesti. Doveli smo stručnjake poput neurologa, genetičara, molekularnog biologa i naučnika da prenesu znanje iz njihove uže specijalnosti, kaže Duboka.

Aleksandar Stajić, pomoćnik gradonačelnika za oblast zdravstva istakao je da je ovo predavanje veoma bitno za lekare i medicinsko osoblju sa teritorije grada.

,,Lokalna samouprava se vrlo često susreće sa pacijentiima koji traže pomoć, za lečenje van grada ili zemlje. Oni su imali simptome, ali nije bilo poznato o kojim bolestima se radi. Svesni smo ozbiljnosti ovog problema i nastavićemo da kontinurano radimo na zaštiti stanovništva“, rekao je Stajić.

On je podsetio da postoji poseban namenski račun za finansijsku podršku u lečenju obolelih od maligniteta i drugih teških bolesti i istakao da lokalna samouprava maksimalno nastoji da pomogne pacijentima.

Zaključeno je da kada je reč o situaciji u Pčinjskom okrugu nema veće razlike u poređenju sa stanjem u zemlji što se tiče retkih bolesti.

Edukacija u Vranju održana je u organizaciji Nacionalne organizacije za retke bolesti i Instituta za molekularnu biologiju i genetski inžinjering

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare